Recital de pian – ILINCA DUMITRESCU, omagiu lui Mihail Jora pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-de-pian-ilinca-dumitrescu-omagiu-lui-mihail-jora-pe-scena-ateneului-roman/

Mentor al multor generaţii de muzicieni, compozitorul, pianistului şi dirijorul Mihail Jora (1891 – 1971) va fi evocat miercuri, 8 iunie, la ora 19.00, în sala mare a Ateneului Român, într-un recital susţinut de pianista Ilinca Dumitrescu.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

“Mihail Jora a scris o muzică originală, sofisticată, cu adâncimi filosofice, cu subtil parfum românesc, o muzică dificil de interpretat, poate nu pe înţelesul tuturor, mai ales în ultima parte a creaţiei. Este o muzică modernă, de avangardă pentru vremea respectivă, plină de idei şi şarade, în permanentă mişcare. Nu te poţi apropia cu uşurinţă de miezul universului său artistic, poetic, dar descoperindu-l, ai mari revelaţii. Opera sa poate sta cu cinste alături de cele ale importanţilor creatori ai muzicii secolului XX.

În 1991, cu ocazia centenarului, am realizat – pentru prima oară – integrala lucrărilor pentru pian de Mihail Jora, în concerte la Ateneul Român şi la Sala Radio (denumită din acel an Studioul de Concerte „Mihail Jora”). Am cântat de zeci şi zeci de ori, în ţară şi în străinătate, piesele pentru pian (dintre care unele îmi sunt dedicate: Sonatina, Caietele II şi III de Poze şi pozne, cele 13 Preludii) sau liedurile („cântece” – aşa cum îi plăcea Maestrului să le numească). Sunt foarte apropiată de universul său sonor încă de la 6 ani, când cântam în Aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti mici piese din Poze şi pozne, în prezenţa autorului! Sunt ultimul discipol al Maestrului. În memoria sa, am editat „Integrala creaţiei pentru pian de Mihail Jora” (patru volume), publicat la Editura Muzicală GRAFOART și am înregistrat dublul CD „Mihail Jora – Radio Legende”, apărut în 2013 la Editura Casa Radio.“, mai declară Ilinca Dumitrescu în invitația lansată publicului bucureștean

Filarmonica George Enescu
Miercuri, 8 iunie 2022, ora 19.00 – Ateneul Român
Recital de pian – ILINCA DUMITRESCU
În program, lucrări de Mihail Jora (1891-1971)
– 130 de ani de la naştere, 50 de ani de la trecerea în eternitate –

Program
Sonata în re bemol major, op. 21 (1942) (dedicată lui Dinu Lipatti)
„Poze şi pozne”:
– Caiet I, op. 25 (1948) – „Caiet de pian pentru copii talentaţi”
– Caiet II, op. 41 (1959) (dedicat Ilincăi Dumitrescu) – „Scene domestice pentru pian”
– Caiet III, op. 48 (1963) (dedicat Ilincăi Dumitrescu)
13 Preludii, op. 42 (1960) (dedicate Ilincăi Dumitrescu)
Suita „Joujoux pour Ma Dame”, op. 7 (1924)

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Muzician complex, interpret și muzicolog , Ilinca Dumitrescu a concertat importante săli de concerte de pe cinci continente. A fost discipol al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora în România, iar la Conservatorul de Stat P. I. Ceaikovski din Moscova a studiat cu Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003, Premiul Radio România Cultural – 2005 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale, printre care Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana – 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene, şi Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres – 2012, din partea Guvernului francez). În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii. Deţine o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecţionat în 1986 de către International Record Critics Award, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, alături de cele ale lui Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.