Recital de pian – ILINCA DUMITRESCU, omagiu lui Mihail Jora pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-de-pian-ilinca-dumitrescu-omagiu-lui-mihail-jora-pe-scena-ateneului-roman/

Mentor al multor generaţii de muzicieni, compozitorul, pianistului şi dirijorul Mihail Jora (1891 – 1971) va fi evocat miercuri, 8 iunie, la ora 19.00, în sala mare a Ateneului Român, într-un recital susţinut de pianista Ilinca Dumitrescu.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

“Mihail Jora a scris o muzică originală, sofisticată, cu adâncimi filosofice, cu subtil parfum românesc, o muzică dificil de interpretat, poate nu pe înţelesul tuturor, mai ales în ultima parte a creaţiei. Este o muzică modernă, de avangardă pentru vremea respectivă, plină de idei şi şarade, în permanentă mişcare. Nu te poţi apropia cu uşurinţă de miezul universului său artistic, poetic, dar descoperindu-l, ai mari revelaţii. Opera sa poate sta cu cinste alături de cele ale importanţilor creatori ai muzicii secolului XX.

În 1991, cu ocazia centenarului, am realizat – pentru prima oară – integrala lucrărilor pentru pian de Mihail Jora, în concerte la Ateneul Român şi la Sala Radio (denumită din acel an Studioul de Concerte „Mihail Jora”). Am cântat de zeci şi zeci de ori, în ţară şi în străinătate, piesele pentru pian (dintre care unele îmi sunt dedicate: Sonatina, Caietele II şi III de Poze şi pozne, cele 13 Preludii) sau liedurile („cântece” – aşa cum îi plăcea Maestrului să le numească). Sunt foarte apropiată de universul său sonor încă de la 6 ani, când cântam în Aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti mici piese din Poze şi pozne, în prezenţa autorului! Sunt ultimul discipol al Maestrului. În memoria sa, am editat „Integrala creaţiei pentru pian de Mihail Jora” (patru volume), publicat la Editura Muzicală GRAFOART și am înregistrat dublul CD „Mihail Jora – Radio Legende”, apărut în 2013 la Editura Casa Radio.“, mai declară Ilinca Dumitrescu în invitația lansată publicului bucureștean

Filarmonica George Enescu
Miercuri, 8 iunie 2022, ora 19.00 – Ateneul Român
Recital de pian – ILINCA DUMITRESCU
În program, lucrări de Mihail Jora (1891-1971)
– 130 de ani de la naştere, 50 de ani de la trecerea în eternitate –

Program
Sonata în re bemol major, op. 21 (1942) (dedicată lui Dinu Lipatti)
„Poze şi pozne”:
– Caiet I, op. 25 (1948) – „Caiet de pian pentru copii talentaţi”
– Caiet II, op. 41 (1959) (dedicat Ilincăi Dumitrescu) – „Scene domestice pentru pian”
– Caiet III, op. 48 (1963) (dedicat Ilincăi Dumitrescu)
13 Preludii, op. 42 (1960) (dedicate Ilincăi Dumitrescu)
Suita „Joujoux pour Ma Dame”, op. 7 (1924)

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Muzician complex, interpret și muzicolog , Ilinca Dumitrescu a concertat importante săli de concerte de pe cinci continente. A fost discipol al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora în România, iar la Conservatorul de Stat P. I. Ceaikovski din Moscova a studiat cu Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. Este deţinătoarea celor mai importante premii în ţara sa natală (Premiul Academiei Române – 1995, Premiul Institutului Cultural Român – 2003, Premiul Radio România Cultural – 2005 etc.), dar şi a multor distincţii internaţionale, printre care Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana – 2005, acordată de către Preşedintele Republicii Italiene, şi Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres – 2012, din partea Guvernului francez). În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică de-a lungul a cinci decenii. Deţine o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecţionat în 1986 de către International Record Critics Award, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, alături de cele ale lui Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului