Recitaluri Mozart şi Beethoven cu acces liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/recitaluri-mozart-si-beethoven-cu-acces-liber/

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2015

Mozart, care a compus în doar 35 de ani de viaţă un număr impresionant de compoziţii, a lăsat iubitorilor muzicii clasice peste 30 de partituri pentru formulă de cvartet de coarde.

Recitalul programat miercuri, 4 martie (19.00), în Studioul Alfred Alessandrescu, propune publicului cvartetele cu flaut semnate de Amadeus, în interpretarea a trei dintre muzicienii Orchestrei Naţionale Radio – Graţian Papară (flaut), Iulian Popovici (violă) şi Bogdan Postolache (violoncel) – alături de  violonistul Alexandru Marian.

După Mozart va urma Beethoven, în al doilea recital derulat în luna martie în Studioul Alfred Alessandrescu şi prezentat de ansamblul ARS VENTUS.

Marţi, 24 martie (19.00) sunt programate două lucrări pentru formulă de cvintet: Beethoven – Cvintetul pentru suflători şi pian în mi bemol major şi Mozart – Cvintetul pentru suflători şi pian în mi bemol major, în interpretarea a patru dintre artiştii Orchestrei Naţionale Radio – Valentin Ghita (oboi), Andrei Theodoru (clarinet), Albert Moisi (fagot) şi Cristian Borcan (corn) – alături de pianista Raluca Ouatu.

Proiectele ARS VENTUS s-au bucurat de la bun început de atenția unor instituții muzicale importante: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Pitești, Orchestra de Cameră din Focșani, sunt doar o parte dintre partenerii alături de care ansamblul a susținut concerte.

Fiind conceput în scopul promovării muzicii pentru instrumente de suflat, ARS VENTUS a urmărit încă de la început diversificarea combinațiilor instrumentale, pentru a cuprinde astfel majoritatea genurilor și speciilor camerale care se adresează ansamblurilor de suflători.

Foto: Recitaluri Mozart şi Beethoven, ARS VENTUS – facebook.com/AnsamblulArsVentus

01
/09
/14

Promenada Operei 2014: un program de înaltă calitate artistică, o scenografie spectaculoasă, focuri de artificii, mii de spectatori. Toate au contribuit la succesul celui mai mare eveniment în aer liber din capitală dedicat artei lirice, organizat de Opera Naţională Bucureşti, ajuns la a opta ediţie.

31
/08
/14

Într-o serie unică de interviuri, șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și spun de ce România contează!

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

21
/08
/14

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!

20
/08
/14

Starea de sănătate a cântareţului de operă Placido Domingo se îmbunătăţeşte, după ce tenorul de origine spaniolă a fost diagnosticat cu o infecţie a vezicii biliare şi o alta a căilor respiratorii şi a fost nevoit să îşi anuleze o serie de concerte.

20
/08
/14

Doar 10 zile ne mai despart de debutul celei dintâi ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil. Iubitorii de muzică clasică dornici să ia parte la recitalurile și concertele unice din cele șase seri de Festival își pot procura bilete fie prin rețeaua Eventim, fie la casieria Filarmonicii din Sibiu (informații, la telefon – 0745.991.779).

19
/08
/14

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din București, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

19
/08
/14

Casa în care a copilărit legenda muzicii country Johnny Cash, situată în oraşul american Dyess, a fost transformată în muzeu, autorităţile luând această decizie pentru a revitaliza respectiva regiune din punct de vedere economic.

19
/08
/14

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia - Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti - Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.