Recorduri de audienţă la Teatrul Naţional din Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/recorduri-de-audienta-la-teatrul-national-din-timisoara/

Naţionalul timişorean adaugă succes după succes în palmaresul instituţiei. Două dintre spectacolele cu care a deschis stagiunea 2014 – 2015 ridică sala în picioare. Și nu doar acasă, ci şi în străinătate.

Un articol de Ziarul Metropolis|8 octombrie 2014

Spectacolul-eveniment Maria de Buenos Aires (foto sus), după opera-tango compusă de Astor Piazzolla și textul lui Horacio Ferrer, a înregistrat un nou record de audiență. La cererea publicului, Teatrul Național a programat în mod exceptional o a doua reprezentație a spectacolului în luna octombrie, pe data de 20. În doar șapte zile, locurile s-au epuizat.

Ca și reprezentațiile precedente, și aceasta se va juca cu casa închisă, semn că spectacolul semnat de Ada Lupu continuă să acapareze interesul timișorenilor. Maria de Buenos Aires aduce pe scena Sălii 2 bandul Nuevo Tango Quintet, căruia i se alătură și alți muzicieni.

Distribuția îi reunește pe actorii Sânziana Târța, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Adrian Cozan, dar și pe dansatorii Cristina Daju și Silviu Gușat.

Săptămâna trecută, vineri, 3 octombrie, Badisches Staatstheater din la Karlsruhe a ales să celebreze Ziua Națională a Germaniei cu premiera spectacolului Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân, de Peca Ștefan, coproducție care a deschis noua stagiune a Naționalului timișorean la începutul lunii septembrie.

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân 19_resize

Imagine din spectacolul „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“

Spectacolul, realizat în cadrul proiectului european Art of Ageing, derulat sub umbrela European Theatre Convention, s-a bucurat de un mare succes de public, atât la premiera din 3 octombrie, cât și la reprezentația de a doua zi.

Premiera a fost precedată de o expoziție dedicată Banatului și celor 25 de ani de la Revoluția română începută la Timișoara, precum și de o conferință în care Jan Linders, directorul artistic la Badisches Staatstheater, dramaturgul Peca Ștefan, Elsa Varenne din partea ETC și Codruța Popov, secretarul literar al Teatrului Național au schițat contextul european al proiectului, premisele, modul de lucru și importanța acestei colaborări în plan cultural european, dar și felul în care aceasta a devenit o demonstrație concretă a înfrățirii celor două orașe, dincolo de domeniul politic ori economic.

În preambulul spectacolului, pe scena germană a urcat și Corul Șvabilor Bănățeni din Karlsruhe. Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Naționalului timișorean, Colin Buzoianu și Sabina Bijan, și pe cei ai Badisches Staatstheater din Karlsruhe – Jan Andreesen și Sophia Löffler.

Decorul și costumele aparțin scenografei germane Anna von Leen, conceptul video este creat de Lucian Matei, iar regia spectacolului este semnată de regizorul Malte C. Lachmann.

Fotografii Adrian Pîclișan / TNTm

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?