Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni
https://www.ziarulmetropolis.ro/recuperarea-memoriei-casa-george-enescu-de-la-mihaileni/

În Sala Mare a Institutului Cultural Român din Bucureşti, a avut loc, marţi 4 octombrie, dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni”, organizată în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului”. Printre participanşi s-au numărat şi violonistul Alexandru Tomescu, care a declarat că „La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică şi de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României.”

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2016

La eveniment au participat: Raluca Știrbăț, președintele Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, Cristina Liberis, manager regional al Campaniei „Oamenii Timpului”, Alexandru Tomescu, violonist, Șerban Sturdza, arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București, vicepreședintele Fundației Pro Patrimonio, și prof. dr. Mihai Cosma, muzicolog.

După  prezentarea generală a subiectului, participanții la colocviu au vizionat filmul documentar realizat în luna august 2016, la Mihăileni, unde, la inițiativa Fundației Pro Patrimonio, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Primăria Comunei Mihăileni și Primăria Comunei Hilișeu Horia, a fost organizată o clacă pentru repararea Casei Enescu, la care au participat zeci de voluntari din localitatea Hilișeu Horia din județul Botoșani.

În 2013, a fost un boicot al campaniei, nu era de înțeles de ce solidaritarea nu e o noțiune reală, ci doar un clișeu declarativ. Aș dori să menționez ajutorul Institutului Cultural Român de la Viena, împreună cu care am organizat în primăvara lui 2014 primul concert de renume, în urma căruia au putut fi strânse primele fonduri. Banii au provenit din partea acelor mulți, anonimi oameni. Dorim un centru de educație pentru tinerii sau copiii care nu au posibilitățile de educație de la orașRaluca Știrbăț

Cristina Liberis: „Există multe inițiative pentru recuperarea memoriei, de reținut este și campania pentru recuperarea caselor memoriale, susținută de Institutul Cultural Român și Trinitas TV. Proiectul arată că efervescența există, primii pași au fost făcuți. Prin toți acești Oameni ai Timpului nostru, proiectul va continua. Acest subiectal recuperarii casei lui George Enescu de la Mihăileni, se înscrie în Campania națională Oamenii Timpului, care își propune să descopere oamenii de valoare de lângă noi. Firescul. Campania, ajunsă la a treia ediție, este în plină etapă de nominalizări. Oricine dintre dumneavoastră îi poate nominaliza pe cei care au creat ceva deosebit, au schimbat mentalități sau au adus plusvaloare în comunitățile în care trăiesc.”

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu

Am fost foarte bucuros să mă pot alătura acestei inițiative, acestui proiect pornit de pianista Raluca Știrbăț. Sincer să fiu, în primele momente mi se părea un proiect irealizabil, foarte dificil, foarte complicat, dar optimismul și această credință că, până la urmă, binele va învinge au făcut ca, în cele din urmă, să fie un proiect de succes, un proiect emblematic de salvare a unei case care părea sortită pieirii (…) De la început, a fost evident că restaurarea și salvarea casei ca obiect nu reprezintă finalitatea proiectului, nu acolo se termină lucrurile, ci acolo, de fapt, doar începe partea interesantă.(…) La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică și de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României;  turneul Stradivarius 2016 a fost dedicat strângerii de fonduri pentru această academie.Alexandru Tomescu

Șerban Sturdza: „ Ordinul Arhitecților din România a hotărât să pornească în această aventură. A fost un proiect inspirat. Ne-am pus problema dacă se poate restaura o casă din chirpici. Am găsit un meșter local, Ovidiu Ionică, și am făcut un proiect de intervenție de urgență. Am pornit o acțiune tehnică, fiindcă este o diferență între stratgeie și metodologie. Până acum s-au consumat 26.500 de euro, mai avem nevoie de 5.000-6.000 de euro pentru podele, finisaje exterioare, pentru prispă, plus alți bani pentru grădină, gard, amenajări în grădină (…) Dacă facem o comparație între casa lui Constantin Brâncuși și casa lui George Enescu de la Mihăileni, în cazul casei Enescu, toată structura originară a fost păstrată. Casa, la ora aceasta, este ieșită din statutul de a fi în pericol de prăbușire. ”

Am constatat cu bucurie că primii pași, și poate și cei mai semnificativi, au fost făcuți și că lucrurile se reașază pe un făgaș bun, într-o direcție în care ne-o dorim cu toții. Povestea caselor lui George Enescu este o poveste fascinantă (…). Eu cred că asemenea mijloace pot să emoționeze și pot să aibă un impact foarte bun în canalizarea energiilor în slujba unui proiect și – de ce nu? – poate, la un moment dat, un film care să spună povestea tuturor caselor lui Enescu ar fi foarte interesant și binevenit (…) Mă bucur că tinerii mei colegi se gândesc să facă asemenea proiecte educaționale și să ofere șansa unor talente viitoare care se nasc în această zonă (…) Să învețe acolo, la ei acasă, să-și pună bazele unei educații care, pe mai departe, îi va trimite spre o carieră internațională. – Mihai Cosma

În aceeaşi zi, de la ora 19.00, în sala Muzeului Naţional „George Enescu”, s-a desfăşurat un concert caritabil susținut de pianista Raluca Știrbăț, din cadrul Turneului Național din această toamnă, ce are loc în nouă orașe ale României.

Foto: Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni

25
/07
/16

Un adevărat șlagăr al muzicii clasice, Carmina Burana de Carl Orff, va fi interpretată de Orchestra Națională Radio din București, luni, 26 septembrie 2016 de la ora 19.00, în primul concert susținut în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie 2016.

24
/07
/16

Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druţac - vioară, va cânta joi seara, pe 28 iulie, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, programul cuprinzând Concertul românesc de Ligeti, Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară şi orchestra de Max Bruch şi Simfonia nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” de Dvorak.

22
/07
/16

"Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc." - Mireille Mathieu. Una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, împlineşte astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 iulie 1946 în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. Mireille Mathieu avea patru ani când a cântat în public pentru prima dată, în timpul unei slujbe în miez de noapte.

19
/07
/16

Vara Magică aduce în atenţia bucureştenilor un recital extraordinar. Celebrul violonist Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, de la ora 19.30 un recital extraordinar ce va cuprinde Bela Bartok - Sonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin şi Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004.

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.