Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni
https://www.ziarulmetropolis.ro/recuperarea-memoriei-casa-george-enescu-de-la-mihaileni/

În Sala Mare a Institutului Cultural Român din Bucureşti, a avut loc, marţi 4 octombrie, dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni”, organizată în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului”. Printre participanşi s-au numărat şi violonistul Alexandru Tomescu, care a declarat că „La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică şi de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României.”

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2016

La eveniment au participat: Raluca Știrbăț, președintele Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, Cristina Liberis, manager regional al Campaniei „Oamenii Timpului”, Alexandru Tomescu, violonist, Șerban Sturdza, arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București, vicepreședintele Fundației Pro Patrimonio, și prof. dr. Mihai Cosma, muzicolog.

După  prezentarea generală a subiectului, participanții la colocviu au vizionat filmul documentar realizat în luna august 2016, la Mihăileni, unde, la inițiativa Fundației Pro Patrimonio, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Primăria Comunei Mihăileni și Primăria Comunei Hilișeu Horia, a fost organizată o clacă pentru repararea Casei Enescu, la care au participat zeci de voluntari din localitatea Hilișeu Horia din județul Botoșani.

În 2013, a fost un boicot al campaniei, nu era de înțeles de ce solidaritarea nu e o noțiune reală, ci doar un clișeu declarativ. Aș dori să menționez ajutorul Institutului Cultural Român de la Viena, împreună cu care am organizat în primăvara lui 2014 primul concert de renume, în urma căruia au putut fi strânse primele fonduri. Banii au provenit din partea acelor mulți, anonimi oameni. Dorim un centru de educație pentru tinerii sau copiii care nu au posibilitățile de educație de la orașRaluca Știrbăț

Cristina Liberis: „Există multe inițiative pentru recuperarea memoriei, de reținut este și campania pentru recuperarea caselor memoriale, susținută de Institutul Cultural Român și Trinitas TV. Proiectul arată că efervescența există, primii pași au fost făcuți. Prin toți acești Oameni ai Timpului nostru, proiectul va continua. Acest subiectal recuperarii casei lui George Enescu de la Mihăileni, se înscrie în Campania națională Oamenii Timpului, care își propune să descopere oamenii de valoare de lângă noi. Firescul. Campania, ajunsă la a treia ediție, este în plină etapă de nominalizări. Oricine dintre dumneavoastră îi poate nominaliza pe cei care au creat ceva deosebit, au schimbat mentalități sau au adus plusvaloare în comunitățile în care trăiesc.”

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu

Am fost foarte bucuros să mă pot alătura acestei inițiative, acestui proiect pornit de pianista Raluca Știrbăț. Sincer să fiu, în primele momente mi se părea un proiect irealizabil, foarte dificil, foarte complicat, dar optimismul și această credință că, până la urmă, binele va învinge au făcut ca, în cele din urmă, să fie un proiect de succes, un proiect emblematic de salvare a unei case care părea sortită pieirii (…) De la început, a fost evident că restaurarea și salvarea casei ca obiect nu reprezintă finalitatea proiectului, nu acolo se termină lucrurile, ci acolo, de fapt, doar începe partea interesantă.(…) La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică și de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României;  turneul Stradivarius 2016 a fost dedicat strângerii de fonduri pentru această academie.Alexandru Tomescu

Șerban Sturdza: „ Ordinul Arhitecților din România a hotărât să pornească în această aventură. A fost un proiect inspirat. Ne-am pus problema dacă se poate restaura o casă din chirpici. Am găsit un meșter local, Ovidiu Ionică, și am făcut un proiect de intervenție de urgență. Am pornit o acțiune tehnică, fiindcă este o diferență între stratgeie și metodologie. Până acum s-au consumat 26.500 de euro, mai avem nevoie de 5.000-6.000 de euro pentru podele, finisaje exterioare, pentru prispă, plus alți bani pentru grădină, gard, amenajări în grădină (…) Dacă facem o comparație între casa lui Constantin Brâncuși și casa lui George Enescu de la Mihăileni, în cazul casei Enescu, toată structura originară a fost păstrată. Casa, la ora aceasta, este ieșită din statutul de a fi în pericol de prăbușire. ”

Am constatat cu bucurie că primii pași, și poate și cei mai semnificativi, au fost făcuți și că lucrurile se reașază pe un făgaș bun, într-o direcție în care ne-o dorim cu toții. Povestea caselor lui George Enescu este o poveste fascinantă (…). Eu cred că asemenea mijloace pot să emoționeze și pot să aibă un impact foarte bun în canalizarea energiilor în slujba unui proiect și – de ce nu? – poate, la un moment dat, un film care să spună povestea tuturor caselor lui Enescu ar fi foarte interesant și binevenit (…) Mă bucur că tinerii mei colegi se gândesc să facă asemenea proiecte educaționale și să ofere șansa unor talente viitoare care se nasc în această zonă (…) Să învețe acolo, la ei acasă, să-și pună bazele unei educații care, pe mai departe, îi va trimite spre o carieră internațională. – Mihai Cosma

În aceeaşi zi, de la ora 19.00, în sala Muzeului Naţional „George Enescu”, s-a desfăşurat un concert caritabil susținut de pianista Raluca Știrbăț, din cadrul Turneului Național din această toamnă, ce are loc în nouă orașe ale României.

Foto: Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.