Refacerea bisericilor din lemn, pe lista priorităţilor CJ
https://www.ziarulmetropolis.ro/refacerea-bisericilor-din-lemn-pe-lista-prioritatilor-cj/

Bisericile din lemn din zona Făgetului vor fi promovate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, pe lista principalelor obiective turistice care trebuie reabilitate şi introduse în circuitul turistic euroregional. ”Pentru acest an am vrea să putem reabilita cinci din salba celor douăsprezece biserici de lemn din zona Făgetului. Alături de staţiunile balneare Buziaş […]

Un articol de Andrada Văsii|1 februarie 2013

Bisericile din lemn din zona Făgetului vor fi promovate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, pe lista principalelor obiective turistice care trebuie reabilitate şi introduse în circuitul turistic euroregional.

”Pentru acest an am vrea să putem reabilita cinci din salba celor douăsprezece biserici de lemn din zona Făgetului. Alături de staţiunile balneare Buziaş şi Călacea şi de Lacul Surduc, zona Făgetului sunt principalele noastre obiective pe care trebuie să le introducem în circuitul turistic euroregional”, a declarat, vineri, Titu Bojin.

Toate bisericile de lemn din zona Făgetului timişean sunt gârbovite de sutele de ani de ploi, de zăpadă şi de soare. Preoţii mai trec periodic să dea cu tămâie în lăcaşurile sfinte, dar pentru a nu se face una cu pământul, aceste perle arhitectonice trebuie remediate urgent.

Bisericile din lemn de la Făget sunt declarate monumente istorice datorită vechimii şi valorii lor.

Acestea atrag în fiecare an, mai ales vara, mulţi turişti români şi străini: biserica din Băteşti (ridicată în veacul al XVIII-lea, cu pictura din 1783), cea de la Jupâneşti (construită în 1776 şi pictată în 1782) sau cea din Povergina-Făget, din aceeaşi perioadă.

Sursa: Agerpres

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.