Reflex5 se produce în Stagiunea75
https://www.ziarulmetropolis.ro/reflex5-se-produce-in-stagiunea75/

Într-un context cu totul special, Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe organizează anul acesta Festivalul Internaţional de Teatru Reflex – Ediţia5 / Reflex5, care se va desfăşura în trei etape – în lunile martie, mai şi octombrie.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2023

Conducătorii instituțiilor implicate în organizarea Proiectului și directorul Reflex au susţinut miercuri o conferinţă de presă comună. Prima etapă Reflex5, al cărui program a fost prezentat în conferinţa de presă, se va desfăşura în perioada 24-28 martie.

Criza economică, numeroasele şi gravele situaţii social-politice cu consecinţe la nivel global generează situaţii imprevizibile și stresante pentru toată lumea, astfel încât mulţi invitaţi pe care mizăm nu mai pot participa la un eveniment al cărui program se desfăşoară timp de 12-14 zile. În aceste condiţii, organizatorii au decis să împartă desfăşurarea Reflexului5 în mai multe etape. O structurare în timp a Reflexului care promite să fie benefică, din mai multe puncte de vedere:

1. Dacă cineva (spectator sau invitat special) nu poate veni la un eveniment din Reflex5, din cauza programului său încărcat, atunci are posibilitatea de a alege ziua şi ora potrivită, datorită faptului că evenimentul respectiv este programat de mai multe ori.
2. Şi efortul financiar al spectatorilor interesaţi de Programul Reflex5 poate fi structurat în trei etape, astfel încât să nu regrete că au ratat un spectacol din motive financiare.
3. Reflex5 poate fi organizat cu mai puțini bani, deoarece numărul colaboratorilor externi este mai mic, în sensul că desfăşurarea Proiectului în trei etape oferă Teatrului „Tamási Áron” posibilitatea de a pregăti fiecare etapă aproape exclusiv cu personal propriu.

În funcție de resursele financiare disponibile, primele două etape ale Reflex5, din martie şi mai, au în acest moment asigurate desfăşurarea, iar programul etapei 3, din toamnă, este încă în curs de elaborare, în funcție de sprijinul suplimentar care urmează să fie obţinut prin participarea la licitaţii de proiecte şi prin implicarea unor sponsori. În primele două etape, Reflex5 îşi aşteaptă spectatorii cu spectacole de teatru, concerte și evenimente vizuale, din program nelipsind, desigur, tradiţionalele întâlniri ale artiştilor cu publicul.

PROGRAMUL REFLEX5 – Etapa 1, 24-28 martie 2023

Stefan Kaegi: Uncanny Valley (Rimini Protokoll, DE)
Regia : Stefan Kaegi

De regulă, ne gândim la roboţi ca la nişte maşini de lucru, executanţi eficienţi şi cu maximă precizie ai unor sarcini. În industria germană, pentru evitarea complicaţiilor sentimentale, roboţii abia seamănă cu oamenii. În contrast cu Asia unde, de o vreme sunt dezvoltaţi şi roboţi umanoizi, de pildă ca îngrijitori sau parteneri sexuali. Asemănarea exterioară cu oamenii înlesneşte acceptarea acestor maşini. Totuşi, dacă robotul seamănă prea mult cu omul, începem să fim loviţi de neîncredere: ce este om, ce e maşină? Cercetătorii japonezi în robotică numesc această asemănare ciudată drept “uncanny valley” (valea stranie / misterioasă).

În timpul pregătirii spectacolului, regizorul Stefan Kaegi a lucrat pentru prima dată cu un scriitor şi dramaturg: Thomas Melle a permis să i se facă o dublură animatronică. Acest umanoid va lua locul autorului, punând întrebări de genul: cum se va simţi originalul, dacă copia va prelua conducerea? Va ajunge originalul să se cunoască mai bine prin intermediul copiei sale electronice? Va deveni copia rivalul originalului sau mai degrabă se vor ajuta şi completa reciproc?

A.P. Cehov : Unchiul Vania
Teatrul Mic din Vilnius, LT
Regia: Tomi Janežič

Regizorul Tomi Janežič, despre spectacolul său: „Nu sunt convins că lumea are nevoie de încă o interpretare scenică a lui Cehov. Sunt mult mai interesat de căutarea unei relaţii cu Cehov, a unei poveşti cu personajele sale. Încă un motiv pentru care astăzi, mai mult ca niciodată, este important să punem în scenă Unchiul Vania: marea popularitate de care se bucură ideologia succesului. Vorbim doar despre realizări, succese, atingerea țelurilor sau cum să fii fericit… Presiunea este enormă. Această piesă dezvăluie contrariul. Că putem trece printr-un eșec și putem accepta asta ca pe ceva perfect normal. Această ideologie a succesului și a învingătorului este mult prea falsă.”

Slawomir Mrożek: Abatorul
Teatrul Witkacy, Zakopane
Regizor: Andrzej St. Dziuk

Realizat pe baza dramei radiofonice a lui Sławomir Mrożek, spectacolul tratează o problemă universală şi de o extremă actualitate: ce înseamnă experienţa conflictului dintre cultură şi natură?

„Abatorul” atinge chestiuni vitale pentru un artist, legate de rostul artei în lumea contemporană. Este vorba de o luptă care se duce deja, în căutarea rostului artei, în general. Cufundaţi în realităţile societăţii de consum, ne agăţăm de întrebări fundamentale: ce influenţă poate avea arta asupra vieţii? De ce anume are arta nevoie pentru a înfrunta răspândirea generalizată a brutalităţii, criminalităţii şi a violenţei? Cât de patetice sunt încercările artei de a ţine piept barbariei?

Producţii teatrale locale :
Sarah Kane: Blasted ( Teatrul Andrei Mureșanu)
Regia: Bobi Pricop

[email protected] (M Studio)
Regia: FrenÁk

Pintér Béla: Gyévuska (Tamási Áron Színház)
Regia: Hegymegi Máté

Mai multe informaţii despre Programul Reflex5 găsiţi pe site-ul Festivalului.

Evenimentele din cadrul Reflex5 se vor desfăşura în multe locații, de la spații studio, până la Arena Sepsi, dar numărul de locuri este limitat, motiv pentru care organizatorii recomandă cumpărarea din timp a biletelor. Întrucât au crescut foarte mult cheltuilele pentru transportul producţiilor teatrale invitate, prețurile biletelor sunt mai mari decât acum 5 ani, acestea variind între 35 și 100 de lei. Biletele cu reducere sunt disponibile și pentru grupurile de studenți, dar numai în număr limitat.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.