Regizorul japonez Nagisa Oshima a încetat din viaţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-japonez-nagisa-oshima-a-incetat-din-viata/

Regizorul japonez Nagisa Oshima, celebru pentru producţii precum „Empire of Passion” sau „In the Realm of the Senses”, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani din cauza unei pneumonii, conform Associated Press. Într-un comunicat de presă dat publicităţii de reprezentanţii regizorului se precizează că acesta a încetat din viaţă marţi după-amiază la […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Regizorul japonez Nagisa Oshima, celebru pentru producţii precum „Empire of Passion” sau „In the Realm of the Senses”, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani din cauza unei pneumonii, conform Associated Press.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii de reprezentanţii regizorului se precizează că acesta a încetat din viaţă marţi după-amiază la un spital din apropiere de Tokyo.

Nagisa Oshima, un fost tânăr activist originar din Kyoto, a debutat în lumea filmului în 1959, iar de-alungul carierei sale, subiectele preferate pe care le-a abordat au fost cele cu substrat social. Rapid, Oshima a cunoscut succesul fiind considerat unul dintre reprezentanţii de seamă ai „noului val” din cinematografia niponă.

Cariera sa nu a fost ocolită de controverse. În 1976, după lansarea filmului „In the Realm of the Senses” (Pe tărâmul simţurilor) Oshima a provocat o vie dispută publică cu privire la indecenţă. Doi ani mai târziu, Oshima a câştigat premiul pentru regie la Cannes cu producţia „Empire of Passion”.

Deşi a suferit un atac cerebral în 1996, Oshima a revenit pentru o scurtă perioadă de timp pe platourile de filmare, regizând producţia „Taboo” (1999), care a rămas ultimul său film.

Sursa: Agerpres

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.