Regizorul Tudor Giurgiu va filma „Apropierea” în Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-tudor-giurgiu-va-filma-apropierea-in-spania/

Regizorul Tudor Giurgiu începe, în luna octombrie, filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa, „Apropierea” („Above Man, the Woman Soars/ Sin Aliento”).

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2017

Bazat pe cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în Spania și România, avându-l în distribuție pe Mihai Smarandache, alături de actori spanioli renumiți: Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo.

Filmările vor începe pe 19 octombrie și vor avea loc în trei orașe din Spania – Cordoba, Sevilla și Candas, iar în România la Sângeorz-Băi.

Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache – foto), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

Este un proiect complicat și provocator, un film foarte diferit de ce am făcut până acum. M-a fascinat povestea de viață a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și am încercat amândoi să redăm deopotrivă contextul anilor 2000, când mulți români au plecat din țară, trăind la limita subzistenței, dar și o poveste de dragoste care recuperează multe teme din proza și poezia autorului: nostalgia față de locurile tinereții, călătoria, capacitatea puternică a unor oameni de închipuire, de visare, de a-și dori lucruri mai mult sau mai puțin tangibile”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Actor de teatru și de film, cu studii absolvite la Iași, Mihai Smarandache a jucat, printre altele, în De ce eu?, filmul precedent al lui Tudor Giurgiu, și a avut un rol principal în serialul Hacker (2003), difuzat de TVR1. Pentru performanțele sale pe scenă, a fost premiat recent la Festivalul de Teatru Independent Undercloud – Cel mai bun actor, cu rolul din Menajeria de sticlă, iar în 2015 a obținut aceeași distincție la Festivalul Comediei Românești – FestCO, pentru interpretarea din De vânzare. Poate fi văzut pe scena Teatrului Odeon din București.

Partenera lui de ecran va fi una dintre cel mai bine cotate actrițe spaniole din noua generație, Belén Cuesta. Cunoscută pentru rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016), care i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelația anului, Belén Cuesta a jucat în zeci de producții de cinema și TV, dar și în teatru. Anul trecut, a câștigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important va avea și Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite și iubite actrițe spaniole de teatru și film. Au consacrat-o roluri în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriță, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internațional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen și alți mari actori.

Partenerul Ariadnei din film va fi actorul Luis Bermejo, care are o carieră de peste 30 de ani în spate și zeci de roluri în film, teatru și televiziune. A fost nominalizat la două premii Goya pentru interpretarea din Una palabra tuya (2009) și Magical Girl (2015), de Carlos Vermut.

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Imaginea filmului va fi semnată de Marius Panduru.

Cartea care stă la baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari a fost publicată de Cartea Românească în 2010, iar în Spania a fost tradusă în 2015, cu titlul Cercanías (Ediciones Traspies).

Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.

 

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.