Respir Shakespeare, un festival cu spectacole de teatru şi proiecţii de filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/respir-shakespeare-un-festival-cu-spectacole-de-teatru-si-proiectii-de-filme/

Cea de-a patra ediţie a festivalului Respir Shakespeare, care va include spectacole de teatru, proiecţii de filme, lansări de carte şi conferinţe, va avea loc în perioada 6 – 9 noiembrie, în Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

Cea de-a patra ediţie a festivalului Respir Shakespeare, care va include spectacole de teatru, proiecţii de filme, lansări de carte şi conferinţe, va avea loc în perioada 6 – 9 noiembrie, în Bucureşti. Ediţia din acest an a festivalului va avea două secţiuni: pe de o parte spectacole şi lansări de carte şi pe de altă parte conferinţe şi filme.

Astfel, pe 6 noiembrie, de la ora 20.00, la Respir Shakespeare se va desfăşura spectacolul „Yorick”, de Ion Chelaru – spectacol lectură cu Claudiu Bleonţ, Mircea Rusu, Ionuţ Ştefănescu şi Ion Chelaru -, iar, de la ora 21.30 are loc „Red Light Shakespeare”, cu Smaranda Caragea, Theodora Stanciu, Catinca Maria Nistor şi Alexandra Sălceanu, în regia Alexandrei I. Popescu.

Pe 7 noiembrie, de la ora 20.00, are loc evenimentul de lansare a cărţii „Intimitate şi obiectivitate”, de Sebastian Grama (Editura Universităţii din Bucureşti, 2013), iar de la ora 20.30 se desfăşoară la Respir Shakespeare spectacolul „Vorbe, vorbe, vorbe”, pe cinci texte de Dumitru Solomon, cu Luminiţa Bucur, Oleg Apostol şi Alexandru Sinca, în regia Deliei Nartea.

Lansări de carte la festivalul Respir Shakespeare

De asemenea, pe 8 noiembrie, de la ora 20.00, se desfăşoară „Test”, one-woman show cu Valentina Zaharia, iar, de la ora 21.00 „Discurs asupra metodei”, un spectacol de Sebastian Grama.

Volumul „Gramatica filmului”, de Daniel Arijon (Editura Oscar Print în colaborare cu Asociaţia Cultură şi Imagine şi IBU Publishing, 2013) va fi lansat la Respir Shakespeare pe 9 noiembrie, de la ora 20.00, iar, de la ora 21.00 se desfăşoară spectacolul „Richard. Al III-lea”, cu Şerban Gomoi şi Alexandra Fasolă, în regia Elenei Morar.

Citiţi şi: Vorbe vorbe vorbe şi alte spectacole, la Teatrul Mignon

În ceea ce priveşte conferinţele şi filmele din cea de-a patra ediţie a Festivalului Respir Shakespeare, acestea vor avea loc la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, iar intrarea este liberă.

Respir Shakespeare

Spectacolul ,,Vorbe, vorbe, vorbe…“ va fi prezent în cadrul festivalului Respir Shakespeare

Astfel, pe 7 noiembrie la Respir Shakespeare, de la ora 16.00, are loc „Alcoolul în opera lui William Shakespeare”, o conferinţă cu Alexandru Buican (Universitatea din Bucureşti), iar, de la ora 17.00, „Filmu’ lui Adam, 1″, o proiecţie de scurtmetraje (realizator Andrei Adam).

Pe 8 noiembrie, de la ora 16.00, va avea loc conferinţa „Hamlet: imagini ale degradării”, cu Şerban Anghelescu (cercetător la Muzeul Ţăranului Român), iar, de la ora 17.00 „Filmu’ lui Adam, 2″, notează Mediafax.

De asemenea, pe 9 noiembrie, de la ora 16.00, are loc „Manifestul antropofag”, iar, de la ora 17.00 „Filmu’ lui Adam, 3″.

Info:

Spectacolele şi lansările de carte din cadrul festivalului Respir Shakespeare, au loc la Clubul Ţăranului. Biletul costă 15 lei pe seară, iar la trei bilete cumpărate o seară este gratuită.

Foto credit: Gabriel Ghizdavu, spectacol prezent la Respir Shakespeare

26
/06
/17

În 28 iunie se împlinesc 150 de ani de la nașterea dramaturgului, poetului și eseistului Luigi Pirandello (28 iunie 1867 - 10 decembrie1936), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934. Iubitorii teatrului pot vedea, în această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Vasile Alexandri din Iași: „Șase personaje în căutarea unui autor”.

25
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE. „Unul din cei mai mari moraliști ai tuturor timpurilor.” Așa a fost caracterizat imediat după moarte filosoful și eseistul Emil Cioran (1911-1995).

25
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București, ajuns la cea de-a noua ediție, se va desfășura între 1 și 30 iulie, aducând în capitală 40 de reprezentații ale trupelor românești și internaționale, nouă țări participante și 300 sute de artiști care vor susține reprezentații în 10 zone cheie.

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

"Pentru mine, realismul înseamnă totul în artă. Eu trebuie să fiu, din toate punctele de vedere, acela pe care-l joc și nimic altceva. Nu-mi place să șarjez, să afectez, să împopoțonez rolul cu farafastîcuri; așa joc de când m-am urcat prima oară pe scenă și așa voi juca totdeauna." - Alexandru Giugaru. Într-o zi de 23 iunie se năştea, la Huşi, unul dintre cei mai populari actori români.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.