Retrospectivă Vivi Drăgan Vasile și Cristian Niculescu la BIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-vivi-dragan-vasile-si-cristian-niculescu-la-biff/

Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile şi scenograful Cristian Niculescu, doi dintre cei mai importanţi oameni din cinematografia română, vor avea parte de un focus cu trei filme la care au lucrat împreună, la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF)

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2019

BIFF 2019 va avea loc între 24 și 30 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme – Cinema & More și Teatrelli din București.

Vivi Drăgan Vasile și Cristian Niculescu vor discuta cu publicul despre ce înseamnă relația de lucru operator-scenograf, după fiecare dintre cele trei filme românești a căror acțiune este plasată în diverse perioade istorice, „Moromeții 2” (2018, r. Stere Gulea), „Q.E.D.” (2013, r. Andrei Gruzsniczki) și „Caravana cinematografică” (2009, r. Titus Muntean).

Cele trei proiecții sunt cu intrare liberă și vor avea loc la Grădina cu Filme – Cinema & More din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, sediul creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Ele vor fi însoțite și de un masterclass despre imaginea de film pe care Vivi Drăgan Vasile îl va susține pentru cei interesați tot la sediul creart, în sala Teatrelli.

Vivi Drăgan Vasile

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în 1973, Vivi Drăgan Vasile și-a început activitatea la mijlocul anilor `70, iar de atunci a realizat imaginea la zeci de filme, atât românești, cât și străine, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți operatori.

Cristian Niculescu

A lucrat cu regizori importanți din mai multe generații, printre care Alexandru Tatos („Secretul armei secrete”), Stere Gulea („Moromeții”), Mircea Daneliuc („Patul conjugal”), Nae Caranfil („Filantropica”, „6,9 pe scara Richter”), Radu Muntean („Furia”) sau Cristian Mungiu („Occident). Pentru activitatea sa a fost recompensat cu numeroase premii, cel mai recent fiind un trofeu Gopo pentru imaginea la „Moromeții  2”.

Între 1990 și 1994 a fost profesor invitat la UNATC, iar din 1992 este director executiv al Fundației Arte Vizuale, cu care a produs mai multe filme.

Cristian Niculescu

Cu o activitate extrem de apreciată de peste trei decenii, Cristian Niculescu a realizat scenografia pentru zeci de filme, dar și pentru câteva seriale, deopotrivă românești și străine.

A colaborat cu regizori importanți, de la Radu Mihăileanu, cu care a lucrat la aproape toate filmele („Trahir”, „Trenul vieții”, „Concertul”, „Izvorul femeilor”, „Povestea iubirii”), la Nae Caranfil („Closer to the Moon”) și Stere Gulea („Moromeții 2”), până la Adrian Sitaru („Domestic”), Bogdan Mirică (serialul „Umbre”) și Radu Jude („Inimi cicatrizate”).

De-a lungul carierei, a obținut mai multe premii, cele mai recente fiind trofeele Gopo și UCIN, acordate pentru scenografia filmului „Moromeții 2”.

Foto: BIFF, Vivi Dragan Vasile și Cristian Niculescu – facebook

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.