,,Revolta Orientului’’, o incursiune în zonele fierbinți ale spatiului islamic, de Carmen Gavrilă
https://www.ziarulmetropolis.ro/revolta-orientului-o-incursiune-in-zonele-fierbinti-ale-spatiului-islamic-de-carmen-gavrila/

În colecţia „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, ,,Revolta Orientului”, semnat de Carmen Gavrilă.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

În colecția „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, Revolta Orientului, semnat de Carmen Gavrilă, corespondent în Iran și în statele arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio România Actualități. 

Revolta Orientului, cu un cuvânt-înainte semnat de Bogdan Aurescu și disponibil și în ediție digitală, reprezintă un demers jurnalistic mai mult decât necesar în contextul epocii istorice pe care o trăim și pe care puțini dintre noi o înțeleg pe deplin.

 Este o lectură care te ține captiv, te pasionează și te emoționează mai ales pentru umanitatea pe care o inspiră fiecare rând, fiecare frază, fiecare pagină. Nu este analiză politică, ci mai mult decât atât: o viziune personală și personalizată, construită cu migală pe baza observației directe a ochiului de corespondent de presă care și-a acordat conștient șansa de a asista la făurirea unei noi epoci istorice…

Bogdan Aurescu

În calitate de corespondent, Carmen Gavrilă își poartă cititorii, transpunându-i în mijlocul evenimentelor, prin zonele fierbinți ale spatiului islamic, scriind într-un stil pasionant, incisiv și cu o atenție deosebită asupra detaliilor care contează.

Relatările detaliate de la fața locului sunt însoțite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor și interviuri atât cu protestatari din strada, cât și cu jurnaliști locali. Nu lipsesc interviurile cu diferiți lideri ai unor mișcări islamiste și nici cele cu oficiali importanți din Orientul Mijlociu.

Cititorul înțelege astfel mai bine istoria contemporană și forțele motrice ale unei lumi care prezintă interes și pentru politica externă și securitatea României.

Fără a fi doar o analiză politică, Revolta Orientului este și o veritabilă experiență de călătorie virtuală, un „mic ghid” necesar în descoperirea și cunoașterea civilizației orientale.

 

27
/03
/19

Dacă biblioteca ta este plină de povești care se petrec în spațiu, lupte intergalactice, personaje cu puteri supranaturale, animale fantastice, tărâmuri nevăzute și supereroi, atunci te numeri printre #DragoniiDeBibliotecă și nu poți lipsi la a opta ediție a singurului târg de carte creat exact pentru tine: Final Frontier!

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

12
/03
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) vă invită miercuri, 13 martie, de la orele 19.00, la lansarea romanului „Hemingway și cu mine” de Paula McLain, o emoționantă reconstituire ficțională a iubirii dintre Ernest Hemingway și celebra corespondentă de război și scriitoare americană Martha Gellhorn.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

06
/03
/19

CRONICĂ DE FILM „Distanța dintre mine și mine” (2018), de Mona Nicoară și Dana Bunescu, nu este important doar prin valoarea de document – Nina Cassian filmată în ultima perioadă a vieţii. Este un documentar ambițios prin montajul care pune în dialog memoria personală a scriitoarei și arhivele din timpul comunismului.

05
/03
/19

Oficial, este primăvară, iar cititorii își pot abandona hainele groase în dulapuri pentru a face loc sacoșelor din pânză încărcate cu cărți. Iată propunerile Grupului Editorial ART pentru noul sezon!

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.