Rezidența FemArt 2021 a anunțat câștigătoarele ediției
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-femart-2021-a-anuntat-castigatoarele-editiei/

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunţă încheierea Rezidenţei FemArt – Ediţia 2021 şi acordarea celor trei premii oferite în cadrul programului.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2021

Juriul format din cineaștii Alina Grigore, Dana Bunescu și Paul Negoescu a desemnat următoarele câștigătoare:

  • Brigitta Kanyaro – Premiul FemArt în valoare de 8.750 lei pentru dezvoltarea proiectului „Catharsis”;
  • Corina Andrian – O bursă tip consultanță pentru dezvoltare scenariu cu Geoffroy Grison, pentru proiectul „Scaunul”;
  • Anelise Sălan – O bursă de participare la o platformă internațională de pitching pentru proiectul „Interzis”.

 

Sunt foarte fericită că am avut această oportunitate de a vedea ce tipuri de proiecte propun tinerele regizoare din România. Am descoperit creatoare și proiecte foarte diverse și foarte interesante și, deși cele mai multe sunt la început, consider că au foarte multe de spus în viitor. Am avut acum ocazia să văd că există cu adevărat în România o tânără generație de femei cineaste în ascensiune. A fost foarte captivant să îmi împărtășesc experiența cu ele și sper că am putut să le aduc ceva în plus în dezvoltarea proiectelor lor – Lucile Hadžihalilović, regizoare, consultantă regie & scenariu și coordonatoare masterclass-uri, FemArt 2021

 Cinci cineaste aflate la început de carieră au participat în perioada 3 – 8 octombrie la Rezidența FemArt 2021, o săptămână intensivă de training și mentorat cu specialiști în domeniu. Tinerele Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Sălan au beneficiat de 12 sesiuni aplicate și interactive de lucru, coordonate de nume consacrate din cinematografia internațională și românească, pentru a-și dezvolta scenariile primelor lor filme de lung metraj,  în cadrul unor întâlniri organizate în București, în format fizic sau online.

Acum un an am avut ocazia să particip ca invitată la sesiunea finală de pitching și mi-a plăcut mult proiectul FemArt, așa că m-am bucurat când Anca Damian mi-a propus să să fiu consultantă în cadrul proiectului. S-a întâmplat să lucrez până acum numai cu regizori bărbați și acum, cunoscându-le pe aceste autoare, am realizat că îmi doresc foarte mult să lucrez cu cineaste femei. Începerea acestor conversații cu tinere regizoare reprezintă un pas important pentru mine – Oana Iancu, producătoare, consultantă producție & pitching Femart 2021

Rezidența FemArt 2021 a inclus și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, studii de caz, prezentări și networking și a fost finalizată cu o sesiune de pitching susținută de cele cinci tinere creatoare.

Rezidentele FemArt 2021 au format un grup divers (au fost regizoare, artiste, monteoze, jurnaliste), dar foarte puternic. Ne-am străduit să le organizăm consultanță specializată atât pe regie, scenariu, producție, pe pitch, masterclass și case study, așa că a fost o săptămână dinamică de lucru, la sfârșitul căreia ele au fost pregătite să își prezine fiecare proiectul în public.

Mulțumim cofinanțatorului AFCN și partenerilor pentru sprijn. Este un proiect pe care îl consider foarte important pentru generația de tinere regizoare din România, pentru că lucrurile trebuie să avanseze în schimbarea raportului femeilor în cinema-ul românesc, atât numeric, cât și calitativ. Este momentul să avem o prezență reală a femeilor în industrie și pentru asta, ele trebuie încurajate. Împreună cu celelalte membre ale board-ului, Anamaria Antoci și Ana Drăghici, ne propunem să dezvoltăm în viitor Rezidența FemArt la nivel european și să demarăm și alte proiecte – Anca Damian, inițiatoarea proiectului și membru al board-ului ARFC.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.