Rezidențele FILIT pentru autori români. Au început înscrierile
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidentele-filit-pentru-autori-romani-au-inceput-inscrierile/

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) anunţă startul înscrierilor în cadrul rezidenţelor FILIT pentru autori români, program care încurajează creaţia contemporană.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2018

Inițiativa aparține Muzeului Național al Literaturii Române Iași și sprijină șase autori români care vor beneficia de transport, cazare timp de o lună, precum și de o sumă forfetară de 2.000 lei.

Elementul de noutate al programului îl reprezintă colaborarea cu Teatrul „Luceafărul” din Iași, prin care trei dintre locuri sunt destinate în mod special dramaturgilor români. Textele scrise de aceștia în rezidență vor fi prezentate ca spectacole-lectură în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI, 4-11 octombrie 2018).

Referitor la colaborarea din acest an, Oltița Cîntec, teatrolog, director artistic al FITPTI, a declarat: „Cele două mari festivaluri internaționale ale urbei – FILIT și FITPTI – colaborează în edițiile lor din 2018, a VI-a, respectiv a XI-a, în proiectul rezidențelor pentru scriitori, deschizându-se și spre autorii de text pentru teatru. În spiritul identității FITPTI, ne vom orienta tematic spre zona adolescenților și tinerilor și spre formule dramaturgice inovative. Piesele scrise în cursul rezidențelor vor fi prezentate ca spectacole lectură în programul FITPTI din această toamnă.”

Programul cuprinde 6 rezidenţe FILIT la Iaşi (Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi). Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie – 31 octombrie 2018, respectiv 1 iulie-20 septembrie pentru autorii de texte pentru teatru, într-un interval ales de către beneficiar.

Pentru înscriere, autorul/autoarea trebuie să pregătească următoarele:

  1. formular de înscriere, disponibil pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro;
  2. copie după cartea de identitate;
  3. numele proiectului de rezidență și o scurtă descriere (max. 2000 de semne);
  4. curriculum vitae.

Beneficiarii rezidențelor vor avea obligația de a preda un text despre Iași sau o piesă de teatru (texte de min. 10.000 semne), precum și de a participa activ la unul dintre evenimentele culturale ale MNLR Iași pe perioada rezidenței. De asemenea, în momentul publicării, autorul trebuie să menționeze faptul că textul a fost scris cu sprijinul Rezidenței FILIT pentru autori români.

Perioada de înscriere este 19 aprilie – 19 mai 2018, iar dosarele se vor transmite în format electronic la adresa [email protected]. După evaluarea dosarelor, rezultatele vor fi anunţate la data de 27 mai 2018, pe site-urile www.muzeulliteraturiiiasi.ro și www.filit-iasi.ro.

Persoană de contact: Daniela Ștefan (Iași, str. V. Pogor, nr. 4, 700110, tel.: +40  0232.410.340, +40 747.499.400).

Lansate în anul 2016, rezidențele FILIT pentru autori români au drept scop sprijinirea eficientă a creatorilor contemporani. În același timp, rezidențele FILIT vizează și promovarea unor locuri simbolice pentru literatura română din Iași.

Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași va avea loc în perioada 3-7 octombrie 2018, reunind mari nume ale literaturii și lumii culturale.

 

 

07
/12
/14

Numit de Petre Țuțea „ultimul senior al României”, Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici ai perioadei postrevoluționare. „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa, apariția sau dispariția mea sunt secundare”, declara Seniorul PNȚCD, în anii '90.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

06
/12
/14

Astăzi, Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani (Paul McAuley și Richard Morgan), alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn și Michael Haulică).

03
/12
/14

Joi, 4 decembrie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda unei întâlniri cu Excelenţa Sa, Domnul Keiji Yamamoto, ambasadorul al Japoniei în România, Angela Hondru cunoscut traducător şi niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane prilejuită de recenta apariţie a volumului de povestiri Fiica negustorului de sake în colecţia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

03
/12
/14

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărții „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu și Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

02
/12
/14

Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.