„Rhapsody in Blue“ de George Gershwin, la Ateneu. „Concerto Azzurro“ – Stefano Bollani
https://www.ziarulmetropolis.ro/rhapsody-in-blue-de-george-gershwin-la-ateneu-concerto-azzurro-stefano-bollani/

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, compozitorul şi pianistul italian Stefano Bollani va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziţie,  „Concerto Azzurro“ pentru pian şi orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizaţii“ la pian solo şi „Rhapsody in Blue“ de George Gershwin.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2018

Concertul organizat de Institutul Cultural Român face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și este inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc la București în perioada 27-28 august 2018.

Stefano Bollani va fi solistul propriei compoziții, care are o orchestrație semnată de Paolo Silvestri. „Concerto Azzurro“ se va bucura și de prezența extraordinară a percuționistului italian Bernardo Guerra.

„Sunt bucuros să interpretez pe scena Ateneului Român, atât Rhapsody in blue de George Gershwin – una dintre capodoperele muzicale ale tuturor timpurilor, cât și Concerto Azzurro – compoziția mea. Sub semnul simbolic azzurro, ne exprimăm pe noi înșine în ipostaza de artiști. De asemenea, voi improviza pornind de la muzică românească. Încerc să fiu liber în fața structurilor pe care le compun. Mă voi lăsa purtat, pe scena Ateneului, de aripile inspirației de moment“, declară artistul Stefano Bollani.

„Concerto Azzurro“, compus de Bollani în 2017, a fost înregistrat alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, condusă de Kristjan Järvi la Gewandhaus zu Leipzig Compoziţia, care reflectă pasiunea lui pentru jazz, va fi lansată oficial în a doua parte a anului 2018, de casa de discuri ALOBAR

Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic, fiind un muzician complex și original. El este și un excelent pianist, care are la bază o formație clasică, și acest lucru se vede în concepția sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România, ca un preambul al stagiunii 2018-2019. Colaborarea dintre Filarmonica George Enescu și Institutul Cultural Român este foarte bună, sperăm să realizăm împreună în continuare cât mai multe evenimente în acest an atât de important, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri și 150 de ani de la înființarea Filarmonicii George Enescu“, subliniază maestrul Iosif Ion Prunner.STEFANO BOLLANI

Stefano Bollani (născut în 1972, la Milano) este interpret, scriitor și prezentator de televiziune. (…) Stefano Bollani a cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii – Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestre de Paris, alături de marii dirijori Riccardo Chailly, Krjstjan Järvi, Daniel Harding.

Concerto Azzurro- Stefano Bollani

Luni, 27 august, ora 20.00

Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra Filarmonicii „George Enescu’“

Dirijor Iosif Ion Prunner

Solist: Stefano Bollani

Percuționist: Bernardo Guerra

Program:

Stefano Bollani (aranjament Paolo Silvestri): „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră

Stefano Bollani: solo (improvizații)

George Gershwin: „Rhapsody in Blue“

Mai multe informații, aici.

Foto: Stefano Bollani – Valentina Cenni

 

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.