Richard Strauss, cu Ruxandra Donose şi Claudiu Bleonţ
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-strauss-cu-ruxandra-donose-si-claudiu-bleont/

O operă cu un libret savuros, „Ariadna din Naxos” de Richard Strauss, în care povestea personajelor antice se combină cu momente atractive de comic de situaţie, va fi prezentată pe scena Sălii Radio, vineri, 24 ianuarie 2014, de la ora 19.00, într-o distribuţie de excepţie.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2014

O operă cu un libret savuros, „Ariadna din Naxos” de Richard Strauss, în care povestea personajelor antice se combină cu momente atractive de comic de situaţie, va fi prezentată pe scena Sălii Radio, vineri, 24 ianuarie 2014, de la ora 19.00, într-o distribuţie de excepţie.

Cap de afiş sunt două vedete: mezzosoprana Ruxandra Donose, care evoluează pe cele mai mari scene lirice ale lumii şi care va interpreta rolul Compozitorului şi Claudiu Bleonţ, care îl va întruchipa pe Majordom, actor extrem da apreciat pe scenele de teatru din România.

Inedita poveste va fi readusă la viaţă de Orchestra Naţională Radio – dirijor Tiberiu Soare.

„Avem în faţă o capodoperă eclectică, un amalgam armonios de stiluri.

Nu știu de ce, dar studiul acestei partituri îmi trezeşte o melancolie nedefinită, ca un regret după niște splendide vremuri care, de fapt, nu au existat niciodată.” – mărturiseşte dirijorul principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România despre lucrarea pe care o pregăteşte.

Richard Strauss

150 de ani de ani la naşterea compozitorului Richard Strauss

„Situaţiile conflictuale îmbină atât comicul, burlescul, cât şi tragicul privit în cheie ironică şi/sau tragi-comică. Din punct de vedere vocal, dar şi actoricesc, este o operă grea, tocmai de aceea se cântă relativ rar.

Personal, având în vedere experienţa acumulată în domeniul reprezentării muzicii contemporane, abordarea acestei partituri îmi aduce mari satisfacţii.” – a declarat soprana Lavinia Cherecheş, interpreta rolului titular, cu o frumoasă carieră legată mai ales de Opera Naţională Română Cluj-Napoca.

Evenimentul marchează inaugurarea la Sala Radio a manifestărilor ce aniversează 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss.

Foto: Claudiu Bleonţ şi Richard Strauss – cinemagia şi wikipedia

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Duminică, 4 august şi 1 septembrie 2019, de la ora 20.00, Orchestra Sinfonia București, prima orchestră privată din România, condusă de maestrul Florin Totan, va susține, în Parcul Colțea, spectacolul  „Bucuriile muzicii“. Concertul, o istorie a muzicii în 80 de minute, face parte din programul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Simfonii de vară“, organizat de Primăria Sectorului 3.

31
/07
/19

Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariție, Simfonia  nr.1. Aspectul special al acestei apariții ține de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu. 

31
/07
/19

La aproape un an după ce a cântat pe scena Operei Române alături de celebrul tenor Juan Diego Florez și la scurt timp după un succes extraordinar repurtat în Japonia în luna iulie, soprana Teodora Gheorghiu revine la București pentru un recital extraordinar programat în cadrul Festivalului Internațional „Vara Magică” de la Ateneul Român, pe 14 august, de la ora 19.30.

29
/07
/19

Festivalul Internațional „Vara Magică” propune publicului bucureştean pe 31 iulie şi 1 august două concerte foarte atractive : Orchestra Romanian Sinfonietta dirijată de Horia Andreescu cu un program exclusiv Mozart şi trioul Constantin Sandu – pian, Rafael Butaru – vioară, Răzvan Suma – violoncel, cu un program exclusiv Beethoven.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

26
/07
/19

La finalul lunii, pe 30 iulie, ora 19:00, va avea loc un nou concert SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp de la Țibănești. Acesta este cel de-al doilea concert SoNoRo la Țibănești, primul având loc acum șapte ani, când conacul fusese recent retrocedat și se afla într-o stare avansată de degradare.

22
/07
/19

În august 2017 stăteam de vorbă cu dirijorul Cristian Lupeș (între timp a devenit și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu) despre ce reprezintă pentru el, muzicianul și omul, Festivalul Internațional George Enescu. El, ca și mulți alții, a remarcat, printre altele, faptul că Bucureștiul se schimbă în septembrie.

18
/07
/19

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”, eveniment care va avea loc pe data de 23 iulie, ora 19.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). Noul proiect expozițional este asociat Festivalului Internațional George Enescu.