Robert Redford, 82
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-82/

„Nu suntem stăpânii acestei lumi, suntem doar în trecere pe aici…” – Robert Redford. Unul dintre cei mai respectaţi şi mai iubiţi actori contemporani a împlinit 82 de ani. Redford a fost nominalizat de două la premiile Oscar pentru rolurile interpretate, câştigând râvnita statuetă pentru regie şi, mai apoi, pentru „contribuţia adusă cinematografiei”…

Un articol de Petre Ivan|19 august 2018

Charles Robert Redford Jr. s-a născut la 18 august 1936, într-un cartier multicultural din Santa Monica, California, fiind fiul Marthei Hart, şi a lui Charles Robert Redford Sr.

Actorul şi regizorul Robert Redford este unul dintre marile talente ale filmului american, un bărbat fatal aşa cum numai Clark Gable ştia să fie: cu nonşalanţă, umor, puţin cinism, dar şi cu multă căldură, tandreţe, gingăşie.

Mia Farrow & Robert Redford, in Marele Gatsby, 1974

Este apreciat pe plan internaţional pentru munca sa în calitate de actor, regizor şi producător, pentru promovarea filmului independent şi pentru protecţia mediului.

Robert Redford a cunoscut apogeul carierei sale, între anii 1960-2000, şi a jucat în peste 30 de filme. În anul 1998, revista “People” l-a desemnat cel mai sexy bărbat din lume, fiind detronat anul următor de Michael Douglas.

Actorul a câştigat premiul Oscar, în 1981, pentru filmul „Ordinary People” (“Oameni obişnuiţi”),  fiind producătorul şi directorul filmului, şi a avut două nominalizări la Oscar, pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie, şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, pentru filmul, “Quiz Show”.

Nu i-a plăcut să vorbească despre dramele vieţii sale, printre acestea numărându-se pierderea fiului. Abia după ce biografia sa a apărut pe piaţă a putut vorbi oarecum liber, în public, despre această dramă.

„A fost foarte, foarte greu. Noi eram foarte tineri. Începusem să joc teatru, dar nu câştigam foarte mult. Nu aveam habar despre sindromul morţii subite, aşa că singurul lucru la care te gândeşti este că ai făcut tu, ca părinte, ceva greşit. Şi te învinuieşti la nesfârşit. Asta sapă o rană care nu se vindecă niciodată…“

Jane Fonda, Dustin Hoffman, Mia Farrow i-au fost parteneri în filmele din a doua jumătate a anilor ΄70, când Redford refuză roluri precum cele din „Who’s Afraid of Virginia Woolf ?” și „The Graduate”.

Au urmat pelicule precum „Marele Gatsby” (1974), „The Great Waldo Pepper” (1975), „Three Days of the Condor” (1975), „All the President’s Men (1976)” dedicat scandalului Watergate, cu Robert coproducător, „Out of Africa” (1985)

Anii „80 au trezit în Robert Redford interesul pentru regie, actoria, prima sa dragoste retrogradând pe plan secund, deşi „Indecent proposal” (1993) şi „Up close and personal” (1996) s-au dovedit filme de succes.

„Când „aş vrea” devine „vreau”, când „ar trebui” devine „trebuie”, când „mai întâi” şi „mai apoi” devin „acum”, atunci şi doar atunci dorinţele încep să se transforme în realitate.” – Robert Redford

Foto: Robert Redford – facebook

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.