Robert Redford, ovaţionat la ultimul său rol din carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-ovationat-la-ultimul-sau-rol-din-cariera/

Robert Redford, 82 de ani, a fost ovaţionat, aseară, la Toronto, la premiera filmului „The Old Man and the Gun”, despre care actorul a spus că este ultimul în care a jucat. Criticii nu exclud ca rolul să îi aducă lui Redford o nominalizare la Oscar.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

„The Old Man and the Gun” spune povestea unui fermecător jefuitor de bănci, care a fost prins de 17 ori în decursul a 60 de ani, dar care a reuşit de fiecare dată să evadeze.

Luna trecută, veteranul de la Hollywood a anunţat că filmul, care va avea premiera pe 28 septembrie în Statele Unite, este ultimul în care va juca.

Cunoscut pentru roluri din filme ca „Butch Cassidy şi Sundance Kid” (1969), „Cacealmaua” (1973), „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), „Cele trei zile ale Condorului” (1975) şi „Departe de Africa” (1985), Redford a mărturisit că intenţionează să se axeze pe regie.

Casey Affleck, Sissy Spacek şi cântăreţul Tom Waits fac parte din distribuţia filmului lui David Lowery.

Întotdeauna am fost atras de ideea de răufăcători şi am jucat acest rol de multe ori, aşa că acum am urmat exemplul. – Robert Redford.

Un aspect-cheie al filmului, bazat pe viaţa criminalistului Forrest Tucker, este relaţia dintre personajul lui Redford şi poliţistul detectiv aflat pe urmele sale.  Affleck îl interpretează pe poliţistul în chestiune, care a lucrat înainte cu Lowery la „Ain’t Them Bodies Saints” şi „A Ghost Story”.

Regizorul David Lowery a subliniat că a ales să filmeze pe peliculă de 16 mm „pentru a face ca filmul să pară de modă veche, realizat într-o epocă diferită”.

Festivalul de Film de la Toronto se va încheia pe 16 septembrie.

Legendarul Robert Redford

Robert Redford, actor, regizor, producător şi filantrop, s-a născut pe 18 august 1936, în Santa Monica. A jucat în peste 70 de filme artistice şi de televiziune, iar printre acestea se numără „Jeremiah Johnson” (1972), satira politică „Candidatul” (1972), „Cei mai frumoşi ani/ The Way We Were” (1973) şi „Cacealmaua/ The Sting” (1973), rol pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar.

Pe parcursul anilor 1974 – 1976, Redford a fost prezent în box office cu filmele „Marele Gatsby/ The Great Gatsby” (1974), „Marele Waldo Pepper/ The Great Waldo Pepper” (1975) şi „Cele trei zile ale Condorului/ Three Days of the Condor” (1975).

Popularul şi aclamatul „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), regizat de Alan J. Pakula şi scris de William Goldman, a fost un film ce a costituit un punct de reper pentru Redford.

A primit premiul Oscar de două ori – în 1981, pentru regia filmului „Oameni obişnuiţi/ Ordinary People”, şi în 2003, pentru întreaga sa activitate.

Foto: Robert REDFORD – facebook

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.