Rodica Mandache, 74
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-71-de-ani-stiati-ca/

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul” – Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2017

 „Am văzut lumina zilei la Iași. Iașiul e un oraș academic, e un oraș căruia nu degeaba i se zice dulcele târg al Ieșului, pentru că e într-adevăr dulce, e blând. În perioada aceea era o mare sărăcie, dar acea sărăcie a fost, paradoxal, o mare șansă pentru generaţia noastră. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, s-a plecat cu școala la teatru și trebuia să dăm doi lei. Iar eu, la cât eram eu de îndrăgostită de teatru, nu am îndrăznit să cer bani acasă. Parcă văd și acum privirea mamei care s-a simțit foarte jignită că și-ar fi dorit să-mi dea”, povestea Rodica Mandache.

S-a născut pe 14 aprilie 1943, într-o familie în care au mai fost trei băieţi. În copilărie, impresionată de interpretarea Mariettei Deculescu în spectacolul „Steaua fără nume”, se îndrăgosteşte iremediabil de teatru.

Ajunge studentă la IATC şi încă din primul an are şansa (înlocuind o actriţă care se îmbolnăvise) de a debuta pe scena Naţionalului alături de Dina Cocea, Carmen Stănescu şi Florin Piersic. Tot atunci îl cunoaşte pe cel care, în 1969, avea să-i devină soţ, fotograful Aurel Mihailopol, unul dintre cei mai renumiţi artişti-fotografi ai României.

Unul dintre cele mai mari succese din carieră le-a înregistrat cu rolul din „Visul unei nopţi de iarnă”(1980), de Tudor Muşatescu, unde a jucat împreună cu Florin Piersic.

Dincolo de nenumăratele roluri din teatru, mai ales pe scena Odeonului, dar şi în teatrul tv, Rodica Mandache a intrat în conştiinţa publicului şi prin apariţiile în filme, dintre care amintim: „Un surâs în plină vară” (1963), „Astă-seară dansăm în familie”(1972), „Gloria nu cântă”(1977), „Iarba verde de acasă”(1977) şi „Buletin de Bucureşti”(1983).

Citiţi şi Rodica Mandache: „De când băşcălia a devenit literatură?“

În 2007 a obţinut Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul Adel din piesa joi.megaJoy de Katalin Thuroczy, Teatrul Odeon, București, iar vara trecută a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

* * * * *

Tot într-o zi de 14 aprilie:

1457 – Ştefan cel Mare a urcat pe tronul Moldovei (n. 1433 – 2 iul 1504)

1859 – Este publicat romanul „O povestire despre două oraşe”, de Charles Dickens.

1865- Abraham Lincoln este împușcat de John Wilkes Booth; a decedat a doua zi.

1883 – Are loc, la Paris, premiera operei „Lakme” de Leo Delibes.Rodica Mandache

1884 – La Sibiu a apărut publicaţia politică şi culturală ”Tribuna”.

1912 – Transatlanticul Titanic a fost lovit de un iceberg. Dintre cei aproximativ 2000 de pasageri şi membri ai echipajului au supravieţuit doar 700 de persoane, majoritatea femei şi copii.  Vasul se va scufunda în dimineața zilei de 15 aprilie.

1939 – Este publicat romanul „Fructele Mâniei” de John Steinbeck.

* * * * *

S-au născut:

1885: Medicul Iuliu Hațieganu (d. 1959)

1925: Actorul Rod Steiger (d. 2002)

1929: Scriitorul, publicistul și scenaristul Octav Pancu-Iași, (d. 1975)

1933: Regizorul Mircea Iva

1935: Erich von Däniken, scriitor elvețian

1941: Actriţa Julie Christie

1943: Actriţa Rodica Mandache

1950: Poeta Daniela Crăsnaru

1961: Robert Carlyle

* * * * *

Au murit:

1759: Georg Friedrich Händel, compozitor, organist și violonist german (n. 1685)

În urmă cu 256 de ani, într-o zi de 14 aprilie, se stingea din viaţă compozitorul germano-englez Georg Friedrich Handel, contemporan cu Johann Sebastian Bach. Mulți ani mai târziu,  în 1991, UEFA i-a cerut compozitorului englez Tony Britten un imn al Ligii Campionilor, competiţie care urma să înlocuiască vechea Cupă a Campionilor Europeni. Britten a povestit că, inițial, a vrut să utilizeze cântecul „We are the Champions” al celor de la Queen, dar apoi s-a decis că să se inspire dintr-o melodie clasică. A ales, astfel, opera „Zadok, the priest”, compusă de Handel în 1727.

Compozitorul britanic a realizat o serie de modificări ale liniei melodice și a adaptat versurile – compuse de el însuși – muzicii. Noul imn a fost interpretat de Filarmonica Regală Britanică și de corul Academiei St. Martin in the Fields. Aceasta deși, inițial, se dorise ca melodia să fie interpretată de cei trei mari tenori: Domingo, Pavarotti și Carreras, foarte populari pe atunci.

1848: Haceatur Abovian, scriitor armean (n. 1805)

1910: Mihail Vrubel, pictor rus (n. 1856)

1930: Vladimir Maiakovski, poet și dramaturg rus (n. 1893)

1986: Simone de Beauvoir, scriitoare franceză (n. 1908)

2009: Maurice Druon, scriitor francez (n. 1918)

Foto cu Rodica Mandache – facebook

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

08
/11
/17

"Îmi pare rău să o spun, dar nu mai există diferenţe, nu mai este respect. Nu am nimic împotriva persoanelor gay, dar, noi, bărbaţii, suntem făcuţi pentru a iubi femeile" - Alain Delon. Unul dintre simbolurile cinematografiei franceze împlinește, astăzi, 82 de ani!

27
/10
/17

“Când am intrat în teatru nu mi-am spus că vreau să fiu o mare actriţă. Am lăsat lucrurile să curgă de la sine. La-nceput trebuie să înveţi. De fapt în meseria asta înveţi tot timpul.”– Teodora Mareş. Frumoasa actriță a Teatrului Național din București, devenită celebră după rolul din "Declaraţie de dragoste" (filmul care a umplut până la refuz sălile de cinema înainte de 1989), își serbează astăzi cea de-a 55-a aniversare!

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

12
/10
/17

„Publicul vine la teatru cu dorinţa de a se lăsa ademenit. În întunericul sălii un grup de oameni vrea să intre în contact cu alt grup de oameni şi aşa teatrul devine viaţă. Fără teatru mai mulţi necunoscuţi care se întâlnesc pentru un moment n-ar realiza mare lucru.” - Catrinel Dumitrescu.

11
/10
/17

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”. – Olga Tudorache. Spitalizată zilele trecute (pentru o suspiciune de atac vascular cerebral), „marea doamnă a teatrului românesc” împlinește astăzi 88 de ani.

04
/10
/17

„Să nu mă întrebați de ce îl iubesc! Talentul lui îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc și pentru generația lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc o dată la o sută de ani” - Radu Beligan. Cel mai răsfățat (de critici) și adorat (de public) actor român împlinește, astăzi, 39 de ani

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!

20
/09
/17

„Am avut norocul de a avea succes în anii ‘50, când frumuseţea avea o altă însemnătate decât are astăzi. În zilele noastre, orice actriţă tânără sau model devin celebre foarte repede şi nu au timp să-şi dezvolte personalitatea.” - Sophia Loren. Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran și una dintre cele mai intens celebrate frumuseți din lume, Sophia Loren împlineşte, astăzi, 83 de ani.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!

10
/08
/17

"Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump." – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti, una dintre reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, îşi sărbătoreşte, astăzi, cea de-a 88-a aniversare.

04
/08
/17

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” - Cezara Dafinescu. Una dintre cele mai îndrăgite doamne ale teatrului românesc împlineşte, astăzi, 69 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

04
/07
/17

 „Sunt tenace, încăpăţânată, entuziastă, impulsivă, sunt, în fine, o femeie. O femeie care a ştiut să câştige succesul şi a cărei viaţă poate fi redusă la trei cuvinte: muncă, dragoste şi fantezie” – Gina Lollobrigida. Fermecătoarea divă a cinematografiei italiene împlineşte, astăzi, 91 de ani.

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

21
/06
/17

"În teatru dacă nu eşti cercetător, căutător continuu, în clipa în care te-ai mulţumit, eşti ruinat." - Andrei Șerban. Renumitul regizor împlinește astăzi 74 de ani. Născut la 21 iunie 1943, în București, Andrei Șerban a studiat regia la IATC, la clasa lui Radu Penciulescu.

31
/05
/17

„Când doi oameni se iubesc, se iubesc şi atât. Este importantă arderea sentimentului, nu timpul sau spaţiul în care se întâmplă.” - Nicu Alifantis. Îndrăgitul muzician, poet şi actor împlinește, astăzi, 63 de ani.