Rodica Negrea: „Nu ştiu sigur cât sunt de actriţă astăzi, dar ştiu sigur că sunt spectator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-negrea-nu-stiu-sigur-cat-sunt-de-actrita-astazi-dar-stiu-sigur-ca-sunt-spectator/

Invitată în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, actriţa Rodica Negrea a vorbit despre cel mai recent rol al său, din spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Mic, despre debut şi despre familie.

Un articol de Corina Vladov|15 mai 2013

Invitată în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, actriţa Rodica Negrea a vorbit despre cel mai recent rol al său, din spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Mic, despre debut şi despre familie.

La începuturile carierei ei au stat trei mari nume: Olga Tudorache, Cătălina Buzoianu şi Dinu Săraru, adică o actriţă, un regizor şi un director de teatru, iar spectacolul a fost un mare succes – „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“.

„Pentru mine a fost o încercare teribilă pentru că eram doar o studentă în anul I. În anul I nu eşti actor. Eram doar o adolescentă care aspira la această meserie. Dar repetiţiile acelea au fost pentru mine o adevărată şcoală de teatru iar Cătălina Buzoianu m-a format ca tip de actor.“

Respect pentru artă

„Eu nu ştiu sigur cât sunt de actriţă astăzi, dar ştiu sigur că sunt spectator. Nu mi-am pierdut această condiţie, această bucurie. Sunt chiar uimită când mulţi dintre colegi îşi permit să-şi dea cu părerea şi spun despre una, despre alta, fără să aibă informaţie minimă despre un spectacol. Eu nu pot să cred că poţi să mergi înainte, fără să ştii ce e în jurul tău, sub orice formă – de la spectacolele astea underground, până la cele care vin invitate în Festivalul Naţional, spre exemplu. Totul e de văzut, înveţi de peste tot.“

Despre familie

Despre soţul său, actorul Dinu Manolache, dispărut prea devreme, la doar 43 de ani, vorbeşte şi acum, la 15 ani de la moartea acestuia, cu foarte mare greutate. Căci suferinţa este încă foarte puternică: „E un capitol, un subiect, un sentiment pe care mi-e greu să-l desfac. Dar pot doar atât să spun: m-a făcut să înţeleg şi să accept că e pregătit.“

Fiica ei şi a lui Dinu Manolache, Ilinca, şi ea actriţă, şi care joacă alături de mama ei în spectacolul de la Teatrul Mic, este fiinţa care a ajutat-o cel mai mult să depăşească momentele grele: „Ilinca seamănă foarte tare cu el. Ea e cu totul altfel decât mine. Felul în care m-a ajutat să trec peste tristeţi şi lacrimi l-a moştenit de la Dinu. El avea un fel de sănătate, o stare de bine. Aşa e şi ea… trăieşte bucuria foarte sănătos şi nu lasă niciodată să se vadă tristeţea.“

Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale“, pe postul Digi 24.

Foto: Digi 24

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.