România la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-cea-de-a-xii-a-editie-a-francofilm-festivalul-filmului-francofon-de-la-roma/

România participă la cea de-a XII-a ediţie a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecţia peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat şi este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internaţională a Francofoniei (20 martie) şi se bucură de participarea ţărilor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). Prezenţa românească este promovată de Ambasada României în Italia şi de Accademia di Romania in Roma, cu susţinerea Institutului Cultural Român.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2022

Proiecția filmului Colectiv va avea loc marți, 15 martie 2022, ora 21:00, la sediul Institutului Francez pe lângă Sfântul Scaun – Centrul Saint Louis din Largo Toniolo 21/22. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul în sală se face pe bază de Super Green Pass și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție FFP2. Proiecția filmului va fi în limba română, cu subtitrare în italiană.

Synopsis: Colectiv este un film documentar din 2019 regizat de Alexander Nanau. Acesta urmărește o investigație a unor jurnaliști de la „Gazeta Sporturilor” despre corupția din sistemul de sănătate românesc care a cauzat dezastrul de la clubul Colectiv. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, la 4 septembrie 2019. A fost lansat în România la 28 februarie 2020 și la 20 noiembrie 2020 în alte țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA. A primit aprecieri ale criticilor și premii, inclusiv Premiul Academiei Europene de Film și Premiul Societății Naționale a Criticilor de Film. La 15 martie 2021 a fost nominalizat de către Academia Americană a Artelor și Științelor Cinematografice drept candidat la categoriile Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar, fiind pentru prima dată în istorie când un film românesc primea o astfel de nominalizare. Filmul Colectiv a câștigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar”. În 2021 a fost desemnat cel mai bun documentar la Critics’ Circle Film Awards (Premiile Cercului Criticilor de Film din Londra).  În iunie 2021 filmul a câștigat Premiul LUX al Parlamentului European.

Informații despre Festival:

Cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma prezintă, în perioada 10-18 martie 2022, 17 filme care oferă publicului șansa de a călători în inima diversității culturilor francofone. Datorită sprijinului oferit de Grupul Ambasadorilor Francofoni, la ediția din acest an participă 16 țări membre ale OIF: Armenia, Belgia, Bulgaria, Canada-Quebec, Coasta de Fildeș, Egipt, Elveția, Franța, Kosovo, Luxemburg, Maroc, România, Ruanda, Senegal, Vietnam și Tunisia. Manifestarea este organizată cu susținerea reprezentanțelor diplomatice și culturale în Italia ale țărilor membre ale OIF. Mai multe informații despre ediția din acest an a FRANCOFILM pot fi găsite pe https://www.ifcsl.com/centre-saint-louis/francofilm#/.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.