România, reprezentată anul acesta în Selecția Oficială la Cannes de La Civil, un film de Teodora Ana Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-anul-acesta-in-selectia-oficiala-la-cannes-de-la-civil-un-film-de-teodora-ana-mihai/

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secţiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Poliţist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2021

Filmul este o coproducție Belgia (Menuetto Film) România și Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineaști consacrați precum frații Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic).

Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981 iar în 1989 s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Documentarul său Waiting for August, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

La Civil spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare. Filmul a fost filmat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. La Civil se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

„Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, spune Teodora Mihai. La Civil este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune Teodora Ana Mihai.

La Civil a fost inspirat de poveștile terifiante ale victimelor cartelurilor de droguri și ale familiilor acestora, printre care viața fascinantă și tragică a lui Miriam Rodríguez, despre care s-a scris recent în New York Times. Atmosfera din La Civil amintește de serialul polițist Narcos, narată însă din punctul de vedere al victimei. Scriitorul mexican Habacuc Antonio De Rosario a scris scenariul împreună cu Teodora Mihai.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Cinéfondation (în cadrul festivalului de la Cannes) și Torino Film Lab. Principalul finanțator al filmului La Civil a fost Fondul Audiovizual din Flandra (VAF), cu sprijinul Centrului Cinematografic și Audiovizual Belgian, a Centrului Național al Cinematografiei (CNC) din România și a Eurimages – Fondul European de Sprijin pentru Cinema. Urban Distribution International (UDI) este agentul de vânzări al filmului.

Filmul va fi distribuit în România de Voodoo Films, iar premiera este preconizată toamna aceasta în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ediția a 12-a, care va avea loc între 22-31 octombrie.

 

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.