România, țară cu statut de invitat special la Festivalul de Film „Pantalla Pinamar” din Argentina
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-tara-cu-statut-de-invitat-special-la-festivalul-de-film-pantalla-pinamar-din-argentina/

Filmele „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu şi Dublu, în regia lui Catrinel Dănăiaţă vor fi proiectate în cadrul Festivalului de Film Europa-Argentina „Pantalla Pinamar”, desfăşurat în perioada 11-18 martie 2017 în Pinamar, provincia Buenos Aires, Argentina.

Un articol de Liliana Matei|11 martie 2017

Cu acest prilej, vor fi prezenți la festival actrița Lia Bugnar și criticul de film Mihai Fulger, care vor susține și un masterclass la sediul Universității de Cinematografie din Buenos Aires, cu sprijinul Institutului Cultural Român,.

La 1 martie, a avut loc în Buenos Aires evenimentul de prezentare și lansare a celei de-a XIII-a ediții a festivalului, România urmând să fie una din țările cu statut de invitat special. Au participat la lansare autoritățile naționale și locale, renumiți actori și cineaști argentinieni, corpul diplomatic și reprezentanții mass-media și ai mediului cultural.

Invitații din România – actrița Lia Bugnar și criticul de film Mihai Fulger – vor participa la proiecțiile filmelor românești și la două conferințe de presă, despre Bacalaureat, respectiv despre actualitatea cinematografiei românești. Festivalul va include, de asemenea, o recepție oferită în onoarea invitaților români, cu participarea conducerii INCAA, a directorului festivalului, primarului provinciei Pinamar, a autorităților din Ministerul Culturii din Argentina etc. De asemenea, Ambasada României la Buenos Aires va organiza, în colaborare Institutul Cultural Român și Universitatea de Cinematografie din Buenos Aires (Universidad del Cine), un masterclass privind noul cinema românesc, susținut de Lia Bugnar și Mihai Fulger în data de 16 martie 2017, ora 19.00, găzduit de Universitatea de Cinematografie (amfiteatrul Microcine).

Festivalul este organizat de Institutul Național de Cinematografie și Arte Audivizuale al Argentinei / INCAA, Primăria Pinamar și partenerii internaționali și reprezintă o întâlnire cinematografică între Europa și Argentina, prezentând producții apreciate din cele două spații.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.