“ROMANTIC PUR” – recitalul pianistei Dana Borşan la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/romantic-pur-recitalul-pianistei-dana-borsan-la-sala-radio/

Miercuri, 18 mai (19.00), pianista Dana Borşan, aplaudată în sute de evenimente prezentate pe toate scenele de concert din ţară, dar şi în străinătate, vă invită din nou la un recital pe scena Sălii Radio.

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Sub titlul “ROMANTIC PUR”, solista Orchestrelor şi Corurilor Radio vă propune de această dată un repertoriu ce reuneşte o partitură semnată de Schumann şi trei creaţii ale lui Chopin. Compozitor de o sensibilitate aparte, care a tradus în creațiile sale drama interioară prin care trecea, Schumann privea menirea unui artist ca pe o misiune sacră: “Să trimiți lumina în întunericul din sufletul oamenilor, aceasta este datoria unui artist”. În recitalul de la Sala Radio veți asculta lucrarea sa Studii simfonice, op.13.

În repertoriul serii se regăsesc şi trei partituri semnate de Chopin, considerat adesea unul dintre cei mai mari muzicieni romantici, ce a îmbinat în creaţiile sale geniul poeziei şi virtuozitatea tehnică: Sonata în si bemol minor, op. 35, Scherzo în do diez minor, op. 39 și Balada în la bemol major, op. 47.
Repertoriul Danei Borşan include peste 50 de concerte, precum şi programe atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu şi lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.

În anul 2006, Dana Borşan şi  Orchestra de Cameră Radio au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti – Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album cu 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. Pianista a susţinut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart.

Pentru pianista Dana Borşan, deţinătoare a numeroase premii la concursuri naţionale (1973, 1976, 1983, 1990) şi internaţionale – Varşovia (1975), Viena (1985), un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale: Concursul „Robert Schumann” (1977), de la Zwickau (Germania). Acest premiu, obţinut la vârsta de doar 19 ani, a propulsat-o mai departe în viaţa de concert internaţională.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau  – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

În 1992 Dana Borşan a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, iar pentru perfecţionarea artei sale interpretative a participat la cursurile de măiestrie susţinute de pianiştii Hans Leygraf – la Academia de vară Mozarteum (Salzburg) – şi Helene Boschi la Weimar.

Din 1990, Dana Borşan s-a dedicat şi activităţii pedagogice: conduce o clasă de pian la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar studenţii săi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, mulţi fiind admişi la studii de perfecţionare în instituţii muzicale renumite din întreaga lume. Până în prezent a fost invitată să susţină cursuri de măiestrie în instituţii similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork şi Oslo şi să facă parte din juriile concursurilor internaţionale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franţa) şi România.

INFO
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi   www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).