Royal Concertgebouw a încheiat Festivalul Enescu 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/royal-concertgebouw-a-incheiat-festivalul-enescu-2015/

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat „Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73”, de Johannes Brahms, „Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2”, de George Enescu, şi „Daphnis şi Chloé” Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2015

Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii, i-a mulţumit preşedintelui şi directorului artistic – pentru ultima dată la ediţia de anul acesta – al Festivalului „George Enescu”, Ioan Holender, cel care a alcătuit programul artistic al festivalului timp de şapte ediţii.

De asemenea, Vulpescu i-a mulţumit directorului Artexim – organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” -, Mihai Constantinescu, care, de aproape două decenii, este la cârma acestui eveniment.

Aş fi fericit să ştiu că ne-am făcut cu toţii datoria: faţă de memoria lui George Enescu, faţă de admiratorii lui, faţă de iubitorii lui, faţă de conştiinţa noastră. Trăim într-o lume tot mai complicată, mai frământată de conflicte. Multe ne pot despărţi şi ne despart: politica, interesele economice, ideologiile, vanităţile noastre. Muzica şi cultura, însă, au menirea să ne unească, pentru că ne întorc la esenţa umanităţii, ne fac pe toţi egali în faţa frumosului, fără să ne uniformizeze. Ele ne reamintesc că avem valori comune şi că numai aceste valori ne pot ajuta să trecem de la o lume a confruntărilor şi intereselor la una a armoniei şi solidarităţii. – Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii.

Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii

Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii

Discursul său s-a terminat într-o notă optimistă: „Sunt convins că, aşa cum putem organiza un eveniment de asemenea anvergură, putem să-i oferim şi condiţii de desfăşurare demne de renumele său, inclusiv o sală de concerte în acord cu exigenţele acestui început de secol”. Însă, până la construirea unei săli demne de renumele Festivalului „George Enescu – promisă de oficialităţi de mulţi ani -, spectatorii nu se pot bucura pe deplin de muzică, din cauza problemelor tehnice care apar.

Duminică seară, la bisul pe care Royal Concertgebouw Orchestra l-a susţinut – „Clair de Lune”, de Claude Debussy -, din cauza unor probleme la sistemul de sonorizare, s-a auzit în sală un zgomot puternic şi deranjant, atât pentru membrii orchestrei, cât şi pentru spectatori.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” a avut loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul a adus publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Festivalul „George Enescu” 2017

Programul ediţiei din 2017 a Festivalului „George Enescu”, avându-l ca preşedinte onorific pe legendarul Zubin Mehta, este definitivat în proporţie de 80% şi include prezenţe celebre precum orchestra Scala din Milano, care va interpreta o lucrare de George Enescu, pianistul Lang Lang, dirijorii Valery Gergiev şi Antonio Pappano – care va dirija „Simfonia a III-a”, de George Enescu.

Urmărind promovarea muzicii marelui compozitor român George Enescu şi aducerea operei sale în prim-plan naţional şi internaţional, Festivalul „George Enescu” 2017 se va deschide cu „Oedipe”, în viziunea dirijorului Vladimir Jurowski, în prezent dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, de curând ales dirijor principal şi al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin şi posibil director artistic al Festivalului Enescu – aşa cum s-a vehiculat în ultima perioadă.

Foto: Festivalul Enescu – festivalenescu.ro/en/

15
/12
/21

Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19.00, ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO vă invită la un concert de Crăciun, derulat la SALA RADIO sub bagheta dirijorului JÓZSEF HORVÁTH.

10
/12
/21

Festivalul SoNoRo a aniversat retroactiv 15 ani de existență, împliniți anul trecut, în 2020. Din cauza restricțiilor cunoscute, concertul programat la Carnegie Hall a fost reprogramat anul acesta, la începutul lunii decembrie, susținut și în contextul Zilei Naționale a României.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și „Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14” de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.