S-a lansat cel mai rapid roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-cel-mai-rapid-roman/

Cartea „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, publicată de Editura ART, a fost lansată miercuri seară, în prezenţa celor 53 de autori, la Librăria Bastilia. Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului, a apreciat scrierea celui mai rapid roman drept un eveniment de excepţie, unic pe plan mondial, […]

Un articol de Andrada Văsii|20 decembrie 2012

Cartea „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, publicată de Editura ART, a fost lansată miercuri seară, în prezenţa celor 53 de autori, la Librăria Bastilia.

Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului, a apreciat scrierea celui mai rapid roman drept un eveniment de excepţie, unic pe plan mondial, exprimându-şi convingerea că o altă editură nu ar fi publicat cartea.

„Cartea, ‘un roman ghepard’, care nu are neapărat subtilităţile unui flamingo sau înălţimea unui condor, are o miză mai degrabă socială”, a spus Gabriel H. Decuble.

Scriitorul Florin Iaru a apreciat că romanul reflectă „un mod bucureştean de a vedea lumea, personaje pe care le putem întâlni, mânaţi de goana după timp”, elogiind profesionalismul scriitorilor care au lucrat ca „biciuiţi de o dirigintă perversă”.

El a dezvăluit că unii dintre autori au avut intuiţii comune, realizarea proiectului demonstrând un „sentiment de solidaritate greu de întâlnit la artişti, cu atât mai mult la scriitori români”.

Marius Chivu a spus că marele câştig al proiectului a fost acela că 53 de scriitori au colaborat dincolo de orice afinităţi stilistice ori umane, evidenţiind omogenitatea substanţei narative.

Răzvan Ţupa consideră că o serie de nepotriviri au fost păstrate „special” de redactori, iar scrierea romanului se constituie într-o şansă a tuturor celor 53 de scriitori participanţi la proiect.

Cei care au scris romanul, sâmbătă, 15 decembrie, în doar câteva ore, majoritatea prezenţi miercuri la lansare, cu impresii şi amintiri picante sunt: Leonard Ancuţa, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Branişte, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurenţiu Constantin, Bogdan Coşa, Andrei Crăciun, Augustin Cupşa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniş, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duţescu, Mihail Gălăţanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groşan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoş Micleuşanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Niţescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleşa, Matei Pleşu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Şahighian, Livia Ştefan, Cecilia Ştefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Ţupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

Ineditul proiect a fost realizat de Asociaţia Culturală Aedificatio şi Editura ART, împreună cu Links Associates, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti.

Redactarea cărţii a început sâmbăta trecută la ora 10,20, cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Marius Chivu, stabilind împreună planul şi titlul romanului – „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, tipărit după puţin mai mult de nouă ore.

Editura ART, care a publicat romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv al celor 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

Sursa: Agerpres

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

10
/08
/17

"Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump." – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti, una dintre reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, îşi sărbătoreşte, astăzi, cea de-a 88-a aniversare.

10
/08
/17

Regizorii Mihai Măniuțiu și Adrian Sitaru vor face parte din juriul celei de a XX-a ediții a Galei Tânărului Actor - HOP, care se va desfășura în perioada 4 - 7 septembrie, la Costinești. Din juriu vor mai face parte actorii Zsolt Bogdan, Ana-Ioana Macaria și Alexandru Voicu - câștigătorul Premiului "Ștefan Iordache" la ediția din 2016 a galei.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

09
/08
/17

Cântăreața islandeză Bjork urmează să lanseze un nou album care explorează universul întâlnirilor amoroase. "Sunt foarte încântată să vă anunț că noul meu album va fi lansat foarte curând", a anunțat recent pe Twitter artista.

08
/08
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Cel care se apropie astăzi de opera și mai ales de exegeza ce i-a fost consacrată în țară și străinătate ziaristului, memorialistului, și nu în ultim rând istoricului Pamfil Șeicaru (1894-1980), rămâne uimit de patima ce răzbate atât din unele pagini ale acestuia cât și din cele ale comentatorilor săi.

08
/08
/17

Pe 13 și 16 septembrie nu rata înregistrarea concertului David Gilmour - Live At Pompeii la Happy Cinema București, Focşani și Buzău. La 45 de ani după ce David Gilmour a filmat ‘Live At Pompeii’ în legendarul Amfiteatru Roman, s-a întors pentru două show-uri spectaculoase, parte din turneul său de promovare a albumului ‘Rattle That Lock’.

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

08
/08
/17

În perioada 16-24 august 2017, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă desfășoară programul educațional pentru copii La Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și Policy Center for Roma and Minorities.

07
/08
/17

Renumitul director de imagine italian Blasco Giurato semnează imaginea filmului românesc ”Octav”, al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017. Marcel Iureș are rolul principal în filmul în care mai joacă actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar. Blasco Giurato a semnat imaginea a peste 100 de filme, printre care și „Cinema Paradiso”, pelicula premiată cu Oscar.