S-a stins din viaţă Umberto Eco! Scritorul italian avea 84 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-umberto-eco-scritorul-italian-avea-84-de-ani/

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu… ” – Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman „Numele trandafirului” avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2016

Umberto Eco, născut în 1932, a fost, în anii ’60, unul dintre reprezentanţii de frunte ai avangardei culturale italiene. A predat la cele mai faimoase universităţi din lume, devenind Doctor Honoris Causa a peste 50 dintre ele.

umberto eco

Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei. Prostia, nu.   – Umberto Eco

Ce-i viaţa, dacă nu umbra unui vis care fuge? – Umberto Eco

A scris romane devenite, în scurt timp, celebre, studii de semiotică, estetică şi teorie literară şi numeroase articole cu teme dintre cele mai diverse.

Din opera sa, la editura Polirom au apărut, printre altele, „În căutarea limbii perfecte”, „Numele trandafirului”, „Misterioasa flacără a reginei Loana”, „Trei povestiri”, „Pendulul lui Foucault”, „Cum se face o teză de licenţă”, „Limitele interpretării”, „A spune cam acelaşi lucru. Experienţe de traducere”, „Insula din ziua de ieri”, „De la arbore spre labirint. Studii istorice despre semn şi interpretare”, „Kant şi ornitorincul”, „Cum ne construim duşmanul”, „Confesiunile unui tânăr romancier”, „Cimitirul din Praga”.

Lumea este plină de cărţi minunate pe care nimeni nu le citeşte. Umberto Eco

Foto: Umberto Eco – facebook

02
/07
/13

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk).

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

28
/06
/13

Ambalată sub titulatura de „roman“, „Pisica ruptă“, poate cea mai cunoscută carte a lui Mircea Daneliuc, a fost reeditată recent, la mica editură Adenium. Senzaţia de dispreţ pe care cineastul pare a o nutri faţă de lumea din jur ajunge, din nefericire, să joace în defavoarea sa.