S-a stins și Cristina Stamate…
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-si-cristina-stamate/

“Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.” – spunea Cristina Stamate intr-un interviu pentru digi24.ro. Actriţa supranumită „Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti” a murit în această dimineaţă, la vârsta de 71 de ani. Cristina Stamate fusese internată de urgenţă, joi, la Spitalul Floreasca.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2017

Cristina Stamate s-a născut la 8 februarie 1946, la București. A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa regizorului Alexandru Finți și, mai apoi, a Sandei Manu.

M-am făcut actriță pentru că examenul la Institutul de Teatru s-a dat înainte cu două săptămâni și pentru că nu eram foarte hotărată. Eu îmi doream să devin avocată dar cei din jurul meu spuneau ce talentată sunt eu și cum ar trebuit să mă fac eu actriță. I-am crezut pe cuvânt și am dat la teatru și am intrat. – Cristina Stamate (Digi24)

După absolvirea Institutului, în anul 1967, a fost repartizată la Teatrul de stat din Arad, unde a debutat în spectacolele de revistă, bucurându-se de un succes remarcabil. A revenit, însă, la București, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde a jucat în numeroase spectacole.

De asemenea, Cristina Stamate a jucat și în spectacole pentru Teatrul Național de Televiziune și pentru Teatrul Național Radiofonic, iar pe marele ecran, în „Secretul lui Bachus”, un film de comedie din 1984, în regia lui Geo Saizescu.

Sigur că iubirea publicului este extraordinară, e importantă, e caldă… te poleieşte, dar nu se compară cu ceea ce înseamnă o făptură căreia tu i-ai dat viaţă şi pe care tu o ajuţi să crească şi să strălucească. – spunea Cristina Stamate, intr-un interviu digi24.ro

În 2007, a publicat un volum culinar, apoi altul de eseuri. A înfiinţat şi un club de teatru, unde şi-a reluat o pasiune mai veche – să predea copiilor. În 2015, Cristina Stamate a trecut cu bine de o operaţie pe cord deschis.

A dispărut o altă mare actriță a noastră, Cristina Stamate, care de vreun an și ceva suferă cumplit (…) Ne-a părăsit alergând să o prindă din urmă pe Stela. Două stele  ale revistei românești au dispărut așa într-o clipă. – a declarat Alexandru Arșinel  pentru tvr.ro.

„Sunt atât de răvășită și atât de… Oh, Doamne, nu-mi găsesc cuvintele. Nu am nicio stare să mă exprim, decât un regret imens. Este al doilea nume care dispare la o distanță atât de scurtă și ne lasă singuri. Îi doresc pace veșnică. Cristina Stamate a fost un om minunat. Să fie odihnită!”, a declarat Ileana Stana Ionescu pentru AGERPRES.

Cristina Stamate va fi înmormântată miercuri, la cimitirul Bellu.

Foto: Cristina Stamate – facebook

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

15
/08
/14

Undercloud, primul festival românesc de teatru independent care promovează din anul 2008 mişcarea teatrală independentă din România, a împlinit cei şapte ani de acasă şi acum merge la şcoala internaţională. În cadrul ediţiei de anul acesta vor fi prezentate la București și spectacole din Marea Britanie, Franța și Ungaria.

15
/08
/14

Stephen Hawking, unul dintre cei mai influenţi gânditori contemporani, cunoscut nu numai pentru ideile sale îndrăzneţe, dar şi pentru modul clar şi plin de spirit în care ştie să le exprime, a vândut peste 100.000 de cărţi în România, anunţă editura Humanitas.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

14
/08
/14

Uniunea Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, organizează, în perioada 25 august - 27 noiembrie, ediţia a III-a a Premiului literar "Augustin Frăţilă", a cărui valoare este de 10.000 de euro.

14
/08
/14

Marţi, 12 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc un eveniment culinaro-cultural prilejuit de apariţia bestsellerului internaţional „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul "Război în bucătărie".

14
/08
/14

Au mai rămas patru zile până la începerea celei de-a IX-a ediții a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. La conferința de presă, actorul Marcel Iureș, care a susținut festivalul încă de la început, a declarat: „Cu festivalul, a fost ca la nevastă; m-am văzut murind lângă ea”.

13
/08
/14

Solistul Leo Iorga revine pe scenă, după operaţia de extirpare a unei tumori cerebrale, la prima ediţie a festivalului "Oldies Music Fest" de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 13 octombrie şi va include şi două concerte susţinute de cântăreaţa Bonnie Tyler, respectiv trupa Smokie.

13
/08
/14

Starea academicianul Dinu C.Giurescu, operat pe cord la începutul lunii august, este bună, pacientul se recuperează, face mişcare, citeşte şi foarte probabil va fi externat săptămâna viitoare, a declarat, chirurgul Horaţiu Moldovan care l-a operat.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.