Marcel Iureș, „căsătorit” cu Festivalul Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-casatorit-cu-festivalul-ideo-ideis/

Au mai rămas patru zile până la începerea celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. La conferinţa de presă, actorul Marcel Iureş, care a susţinut festivalul încă de la început, a declarat: „Cu festivalul, a fost ca la nevastă; m-am văzut murind lângă ea”.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 august 2014

Jurnalistul Cătălin Ștefănescu, președintele juriului Ideo Ideis (din care fac parte actorii Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu), a spus că festivalul este, în primul rând, un program de educație alternativă prin teatru. „E foarte fain să vezi spectacole bune, dar și foarte trist să vezi că bolile profesionale se pot instala la elevi de clasa a XI-a, a XII-a.” Tocmai de aceea, începând de anul acesta, juriul nu va mai acorda premii individuale: „Nu mai vorbim despre o competiție, nu facem o diferență de valoare.”

„Cred că cel mai frumos lucru pe care îl face Festivalul de la Alexandria este să nu îmbătrânească prost, așa cum e bine să facă fiecare dintre noi”, a declarat Cătălin Ștefănescu.

14 spectacole de teatru, 10 spectacole de teatru tânăr, 3 masterclass-uri, 5 filme, 9 ateliere, 4 spectacole pentru copii sunt doar o parte a evenimentelor de pe agenda ediției din acest an.

Printre spectacolele de teatru profesionist care se vor juca pe cele două scene ale festivalului se află: “Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Cătălin Ștefănescu, adaptare după romanul ”Moromeții”, Teatrul Act, cu Marcel Iureș și George Mihăiță; “Fata din curcubeu” de Lia Bugnar, Teatrul Național București; “Freak Show”, one-man-show cu Florin Piersic Jr; O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, UNATC; “Bullets over Lipscani” după Woody Allen și “Cremă de zahăr ars” de Iris Spiridon, Godot Café Teatru; “Artă” de Yasmina Reza, Teatrul Bulandra.

Spectacolele de teatru tânăr, precum și gala de închidere a festivalului, pot fi văzute în direct pe site-ul http://ideoideis.ro.

Cele 10 spectacole ale secțiunii Teatru Tânăr de anul acesta sunt: “Sub aceeași stea” – AICI (Constanța), „Soacra cu trei nurori”– Mircea Albulescu (Câmpina), „Clasa noastră” – AS (București), „ampiticipecreier.com” – Atelierul de Teatru (Botoșani), „5 nuanțe de negru” – Domino (Râmnicu Vâlcea), „Satul Electronic” – Gong (Roman), „Povești de familie” – Oglinzi (Sinaia), „Visul unei nopți de Sânziene” – Theatron (Vulcan), „Gâlcevile din Chioggia” – Yorick (București), „Scene din viața insectelor” – StarT (Alexandria).

Foto: Adi Bulboacă

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.