S-a stins și Cristina Stamate…
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-si-cristina-stamate/

“Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.” – spunea Cristina Stamate intr-un interviu pentru digi24.ro. Actriţa supranumită „Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti” a murit în această dimineaţă, la vârsta de 71 de ani. Cristina Stamate fusese internată de urgenţă, joi, la Spitalul Floreasca.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2017

Cristina Stamate s-a născut la 8 februarie 1946, la București. A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa regizorului Alexandru Finți și, mai apoi, a Sandei Manu.

M-am făcut actriță pentru că examenul la Institutul de Teatru s-a dat înainte cu două săptămâni și pentru că nu eram foarte hotărată. Eu îmi doream să devin avocată dar cei din jurul meu spuneau ce talentată sunt eu și cum ar trebuit să mă fac eu actriță. I-am crezut pe cuvânt și am dat la teatru și am intrat. – Cristina Stamate (Digi24)

După absolvirea Institutului, în anul 1967, a fost repartizată la Teatrul de stat din Arad, unde a debutat în spectacolele de revistă, bucurându-se de un succes remarcabil. A revenit, însă, la București, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde a jucat în numeroase spectacole.

De asemenea, Cristina Stamate a jucat și în spectacole pentru Teatrul Național de Televiziune și pentru Teatrul Național Radiofonic, iar pe marele ecran, în „Secretul lui Bachus”, un film de comedie din 1984, în regia lui Geo Saizescu.

Sigur că iubirea publicului este extraordinară, e importantă, e caldă… te poleieşte, dar nu se compară cu ceea ce înseamnă o făptură căreia tu i-ai dat viaţă şi pe care tu o ajuţi să crească şi să strălucească. – spunea Cristina Stamate, intr-un interviu digi24.ro

În 2007, a publicat un volum culinar, apoi altul de eseuri. A înfiinţat şi un club de teatru, unde şi-a reluat o pasiune mai veche – să predea copiilor. În 2015, Cristina Stamate a trecut cu bine de o operaţie pe cord deschis.

A dispărut o altă mare actriță a noastră, Cristina Stamate, care de vreun an și ceva suferă cumplit (…) Ne-a părăsit alergând să o prindă din urmă pe Stela. Două stele  ale revistei românești au dispărut așa într-o clipă. – a declarat Alexandru Arșinel  pentru tvr.ro.

„Sunt atât de răvășită și atât de… Oh, Doamne, nu-mi găsesc cuvintele. Nu am nicio stare să mă exprim, decât un regret imens. Este al doilea nume care dispare la o distanță atât de scurtă și ne lasă singuri. Îi doresc pace veșnică. Cristina Stamate a fost un om minunat. Să fie odihnită!”, a declarat Ileana Stana Ionescu pentru AGERPRES.

Cristina Stamate va fi înmormântată miercuri, la cimitirul Bellu.

Foto: Cristina Stamate – facebook

14
/05
/14

Luni, 12 mai, a avut loc audiţia spectacolului radiofonic „Două nuvele” de Mihail Bulgakov – “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel”. Producţia a fost premiata la cea de a XXII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER "pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2013”.

14
/05
/14

Diana Mihailopol a fost recompensată cu Premiul UNITER pentru teatru radiofonic, pentru Două nuvele de Mihail Bulgakov: Ştergarul cu cocoş şi Beregata de oţel. Ea a semnat dramatizarea radiofonică şi regia artistică pentru această producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, premiată la gala desfășurată la sfârșitul lunii aprilie.

13
/05
/14

Aproximativ 200 de edituri vor fi prezente la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014, pregătindu-se să aducă publicului cititor, între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo din Bucureşti, peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

13
/05
/14

INEDIT Lectură în premieră, a opt piese scurte de 10 minute (patru românești și patru americane) scrise la solicitarea unei bursiere Fulbright la București, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.

13
/05
/14

Miercuri, 14 mai 2014, se dă startul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care se va desfăşura la Timişoara, în perioadele 14-18 mai şi 10-17 iunie.

13
/05
/14

Neil LaBute, unul dintre cei mai talentaţi şi controversaţi dramaturgi şi regizori americani, va susţine un atelier de lucru pentru 8 dramaturgi şi 8 actori, în perioada 12-15 iunie, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.