Sala Radio sărbătorește Ziua Francofoniei printr-un concert extraordinar
https://www.ziarulmetropolis.ro/sala-radio-sarbatoreste-ziua-francofoniei-printr-un-concert-extraordinar/

Joi, 21 martie, începând cu ora 19:00, la Sala Radio vor participa la evenimentul dedicat Zilei Francofoniei, violonistul Gabriel Croitoru şi dirijorul principal al Orchestrei Naţionale Radio, Tiberiu Soare.

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Sala Radio va sărbători Gala Francofoniei, un concert-eveniment susţinut de Orchestra Naţională Radio joi, 21 martie (19.00).

În acest an, se împlinesc 20 de ani de la aderarea ţării noastre la francofonia instituţională (iniţial Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, transformată, în 1998, în Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Existenţa unei frumoase legături culturale între România şi Franţa, marcate mereu în istoria modernă printr-o tradiţie francofonă şi francofilă este aniversată în mod special.

Două nume mari ale scenei muzicale româneşti care nu mai au nevoie de nici o prezentare sunt legate de acest eveniment: Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio şi violonistul Gabriel Croitoru, a cărui carieră înseamnă peste o mie de apariţii în ţară şi străinătate, alături de reputaţi dirijori. Gabriel Croitoru interpretează pe una dintre viorile « bijuterie », de patrimoniu internaţional: Guarneri del Gesu, datată 1731, pe care a cântat şi George Enescu.

Conceput pentru a ilustra legăturile între creaţia muzicală românească şi cea franceză, programul serii reuneşte două lucrări extrem de apreciate: cea dintâi îi aparţine compozitorului francez Édouard Lalo – Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară şi orchestră, iar cea de-a doua marelui Enescu – Simfonia I în mi bemol major.

Legătura dintre violonistul Gabriel Croitoru şi Simfonia spaniolă a lui Lalo este una deosebită. Lalo şi-a dedicat lucrarea unuia dintre cei mari violonişti ai tuturor timpurilor: spaniolul Pablo Saraste. Printre distincţiile internaţionale obținute de Gabriel Croitoru se numără Premiul I la Concursul Internaţional de vioară Pablo Sarasate (Spania – 1991), unde a obţinut şi Premiul pentru cea mai bună Interpretare a unei lucrări de Sarasate. Gabriel Croitoru a înregistrat şi Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, ceea ce constituie o premieră mondială.

Supranumită „Eroica enesciană”, Simfonia I a lui Enescu, prezentată în primă audiţie la Paris, în 1906, a rămas cea mai cunoscută partitură a sa, după cele două Rapsodii române, fiind cântată în întreaga lume.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

 

Foto credit: Constantin Barbu

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.

11
/12
/17

Cântăreţul portughez Salvador Sobral, câştigătorul concursului Eurovision, a fost supus la finalul săptămânii trecute unui transplant de inimă la spitalul Santa Cruz din Lisabona. Primele cuvinte ale artistului după ce s-a trezit din operaţie au fost de recunoştinţă către echipa de medici.

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!