Săli pline în mijlocul verii la „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-pline-in-mijlocul-verii-la-marile-serate-muzicale-ale-bucurestiului/

Timp de patru seri, în mijlocul verii, capitala României a devenit capitala muzicii clasice cu prilejul primei ediţii a Festivalului Internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2015

Evenimentul a reunit artiști consacrați din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România), fiind moderat de regizorul Cristian Mihăilescu.

Măiestria muzicienilor, precum și repertoriul atent selecționat, cu piese celebre, rar auzite pe scenele românești, au contribuit la încântarea publicului, care a revenit în fiecare seară în sala de concert.

Cele patru serate muzicale au inclus lucrări ale compozitorilor Alexander Borodin, Bohuslav Martinú, Johannes Brahms și Marile serate muzicale Franz Schubert (prima seară), Carl Maria von Weber (Piatigorski), Anton Rubinstein, Dmitri Şostakovici, Mihail Ivanovics Glinka, Niccolo Paganini, Giuseppe Tartini, Ludwig van Beethoven și Gustav Mahler (a doua seară), Franz Schubert, Serghei Rahmaninov și Robert Schumann (a treia seară) și Claude Debussy, Frédéric Chopin și Antonín Dvořák (a patra seară).

Să organizăm un eveniment cultural amplu în perioada din an când stagiunile s-au încheiat și atât instituțiile, cât și publicul sunt în vacanță, a Marile serate muzicale fost o provocare căreia i-am dat curs cu entuziasm. Spre marea mea bucurie, același entuziasm l-am regăsit și în rândul publicului bucureștean, prezent seară de seară în sala de concert. Această performanță nu face decât să ne susțină în demersul nostru de a transforma <<Marile serate muzicale ale Bucureștiului>> într-un eveniment cu tradiție în capitală. –  Anton Niculescu, directorul Festivalului Internațional „Marile serate muzicale ale Bucureștiului”.

Evenimentul, organizat de Fundația Euterpe, în parteneriat cu Teatrul Odeon, a fost coordonat de renumitul violoncelist român Anton Niculescu, solist concertist cu o vastă carieră la Scala din Milano, și a beneficiat de sprijnul Primãriei Municipiului București.

Foto: Marile serate muzicale ale Bucureştiului – odeon.ro

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.