Șapte performance-uri ale studenților de la Regie teatru sunt prezentate publicului larg în cadrul unei colaborări Teatrelli și UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/sapte-performance-uri-ale-studentilor-de-la-regie-teatru-sunt-prezentate-publicului-larg-in-cadrul-unei-colaborari-teatrelli-si-unatc/

Între 26 aprilie şi 4 mai, publicul poate vedea online, gratuit, şapte exerciţii teatrale prezentate în parteneriat cu Teatrelli, ca rezultat al unui atelier multidisciplinar din cadrul UNATC, coordonat de regizorul Theodor – Cristian Popescu, sub mentoratul artiştilor Bobi Pricop, Vlaicu Golcea şi Mihai Păcurar.

Un articol de Liliana Matei|26 aprilie 2021

Paginile de Facebook ale Teatrelli și UNATC, precum și site-ul Teatrelli, www.teatrelli.com, vor deveni între 26 aprilie (ora 11.00) și 4 mai (ora 23.00),o scenă online și, totodată, o platformă de manifestare artistică pentru studenții UNATC, într-o perioadă în care sălile de teatru din București sunt închise.

Performance-urile studenților, repetate și filmate în Teatrelli, în perioada 5 – 11 aprilie 2021, sunt rezultatul atelierului multidisciplinar „Instalații Multimedia/ Transmedia și Newmedia”, inițiat de Departamentul de Regie teatru cu Masteratul de Scriere dramatică, în colaborare cu Departamentul de Arta actorului din cadrul UNATC, fiind coordonat de regizorul Theodor-Cristian Popescu și avându-i drept îndrumători pe trei dintre cei mai avangardiști creatori ai scenei contemporane românești: regizorul Bobi Pricop, compozitorul și performerul Vlaicu Golcea și scenograful și artistul vizual Mihai Păcurar.

„Scopul acestui proiect îl reprezintă conectarea studenților la diferite realități teatrale. Prima dintre aceste realități presupune colaborarea cu un autor contemporan în viață, în acest caz un coleg masterand din programul de scriere dramatică. O altă realitate este îndrumarea studenților regizori de către artiști importanți, activi pe piața teatrală și conectați la ideile spectaculare și tehnologice contemporane, în cazul de față aceștia fiind Vlaicu Golcea, Mihai Păcurar și Bobi Pricop. Studenții sunt astfel stimulați să dezvolte abilități de comunicare cu colaboratori de mare calibru și să se lase influențați în formarea viziunii specifice de către ideile vehiculate în cadrul acestei îndrumări – alta decât cea a profesorilor coordonatori, al căror discurs e posibil să-l fi internalizat deja și să-l poată, într-o oarecare măsură, anticipa. În fine, o a treia realitate o reprezintă explorarea spațiului teatral alternativ bucureștean, în cazul de față Teatrelli, care a avut imensa generozitate de a găzdui și, practic, coproduce aceste mini-creații, prin punerea la dispoziție a spațiului de joc, a corpului tehnic și a echipei de filmare și montaj a întregului eveniment.”, explică regizorul Theodor-Cristian Popescu, profesor universitar doctor și conducător de an în Departamentul de Regie teatru din cadrul UNATC.

„Pentru Teatrelli, această inițiativă a fost o ocazie fantastică și o bucurie de a-i cunoaște și de a interacționa direct cu viitorii creatori, dar și o soluție de a susține arta spectacolului într-o perioadă provocatoare cum este cea pe care o traversăm acum. O întâlnire între tineri artiști și unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați creatori contemporani din România, un schimb de viziune, o întâlnire cu publicul, deopotrivă, și un proiect UNATC pe care îl considerăm a fi un adevărat laborator de creație și experiment artistic la timpul prezent”, a declarat pentru presă Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.

Cele șapte performance-uri vor fi unite într-un singur material video și prezentate, gratuit, între 26 aprilie (ora 11.00) și 4 mai (ora 23.00), pe paginile de Facebook ale Teatrelli și UNATC, precum și pe www.teatrelli.com, la secțiunea Spectacole online:

303 – un spectacol-performance despre hi-tech & singurătate de Monica Stoica & un fragment din „Posibilitatea unei insule” de M. Houellebecq /regia: Monica Stoica /cu: Macrina Bârlădeanu, Cătălina Frunză, Pamela Iobaji, Adriano Panoschi/muzica: Vlaicu Golcea /montajul video: Monica Stoica/ coregrafia: Macrina Bârlădeanu & Relu Dobrin.

Ghost me harder, adaptare după textul „Ghost me harder” de Anca Munteanu /regia: Delia Neculau/cu: Georgiana Cotoi, Eva Cosac, Maria Moroșan, Eduard Chimac, Tiberius Zavelea /scenografia: Daria Nicu

Gata, ai ieșit din dulap!, de Răzvan Vasile Omotă /regia:Norei Zamfir/cu: Cristina Strecopîtov, Vlad Pânzaru, Răzvan Ionescu

Save project as… de Cleopatra Constantinescu /regia: Bianca Oprea /cu: Irina Artenii, Grațiela Voicu/ sound design: Adrian Piciorea, David Lunca / light design: Dani Buglea

KAUAI de Cleopatra Constantinescu /regia: ȘtefanVlad Isăilă /cu: Daria Cătălina Crișan, Marius Boboc, Darisian Ștefan Luncanu, Alex Iezdimir, Vlad Pânzaru /montajul video: Darisian Ștefan Luncanu

Ai curaj? de Attila Komán Partea 1 – regia: Răzvan Enciu /cu: Aida Avieriței, Maria Teodora Filip/ scenografia: Theodor Niculae/sound design: Adrian Piciorea; Partea a 2-a – regia și scenografia: Andra Oprea / cu: Maria Moroșan, Emanuel Pârvu.

Textele s-au născut în cadrul cursului predat de David Schwartz și Andreea Vălean la Masteratul de Scriere dramatică – anul I, iar studenții de la actorie provin din clasele coordonate de Mihaela Sîrbu, Andreea Vulpe, Mircea Gheorghiu, Bogdana Darie și Marius Gîlea.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.