Sărbători Pascale, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/sarbatori-pascale-la-tvr-1/

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau „Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România” – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2018

Programe religioase la TVR 1

În Săptămâna Patimilor, joi, 5 aprilie, ora 17.30, la TVR 1 putem urmări documentarul Săptămâna Patimilorşi a Ziua Învierii (din care aflăm semnificaţia parcursului duhovnicesc al Săptămânii Mari şi a Sărbătorii Învierii).

În Vinerea Mare, de la ora 18.30,

într-o ediţie specială Universul credinţei, TVR 1 transmite, în direct de la Patriarhia Română, Denia Prohodului Domnului. Iar de la ora 23.30, putem viziona Drumul Crucii, un documentar filmat în Ţara Sfântă, în Cetatea Ierusalimului, care reconstituie drumul făcut de Iisus Hristos sub povara Crucii, de la Pretoriu până pe Golgota Răstignirii Sale.

Sâmbătă, 7 aprilie, ora 22.00,

TVR 1 ne propune documentarul Relicvele Pătimirilor Lui Iisus – de secole, credincioşi, cercetători, istorici şi pasionaţi au căutat relicvele pătimirilor lui Iisus: Giulgiul din Torino, Sfântul Mormânt, Coroana de spini, Sfânta Cruce, cuie, chiar şi picături de sânge. Iar de la 23.10, în ediţia specială Universul credinţei, Andrei-Victor Dochia va discuta cu Maica Anastasia – cunoscuta cântăreaţă din anii 70 Puica Igiroşanu, pe numele laic – şi buna sa prietenă, actriţa Ileana Popovici. Sunt două poveşti minunate de viaţă, două vieţi dedicate lui Dumnezeu şi oamenilor. Apoi, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la TVR 1 urmărim Slujba de Înviere a Domnului oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Emisiuni şi ediţii speciale ale emisiunilor consacrate, de Paşti la TVR 1

sâmbătă, 7 aprilie:

ora 18.00 – Exclusiv în România – De Paşti, Familia Regală deschide porţile Castelului de la Săvârşin echipei Exclusiv în România. Sâmbătă, 7 aprilie, ora 18.00, la TVR 1, aflăm sursa de inspiraţie a meniului regal pentru masa de Paşti, dar mergem şi la Moneasa, în Munţii Apuseni, şi la Mănăstirea Maria Radna din Lipova.

ora 21.00 – Dosar România – În seara de Înviere, la Dosar România, profesorii Niţa şi Mircea Nedea ne oferă o „Lecţie de bunăvoinţă”. De 7 ani, un proiect unic în România se desfăşoară la Iaşi: soţii Niţa şi Mircea Nedea pregătesc tineri liceeni care îşi doresc să ajungă doctori, dar, provenind din familii cu venituri reduse, nu au bani pentru plata meditaţiilor. Bilanţul la ultima admitere la facultate este unul onorant: 60 dintre cei peste 100 de tineri, pregătiţi (fără a implica vreun cost) de cei doi profesori de biologie, au intrat la Medicină. O poveste din România de azi, în reportajul Cristinei Ţilică – sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 21.00, la Dosar România de la TVR 1.

duminică, 8 aprilie:

ora 13.00 – Concert de pricesne la Catedrala Episcopala din Baia Mare, în ediţia specială Tezaur folcloric, de Paşti – La TVR 1, telespectatorii se întâlnesc cu Marius Ciprian Pop, Ileana Bumbar, Florentina Giurgi, Ioana Petran, Voichiţa Nemeş, Nicoleta Petrehus, Gabriela Ardusătean, Rodica Pop Seling, dar şi cu corul bărbătesc din Finteuş, judetul Maramureş şi grupul vocal din Ţara Lăpuşului.

ora 14.30 – De 18 ani, Iuliana Tudor, împreună cu noi „La masa de Paşti” – Sunt 18 ani de când Iuliana Tudor şi echipa sa ne invită La masa de Paşti, alături de cele mai mari nume din muzica tradiţională românească. Şi anul acesta, după succesul programului de anul trecut, Iuliana Tudor i-a convins pe artiştii muzicii populare româneşti să vină însoţiţi de cei mai apropiaţi membri ai familiilor lor, La masa de Paşti. Sofia Vicoveanca alături de fiul ei, Niculina Stoican şi familia, Angela Buciu cu nepotul, Mariana Ionescu Căpitănescu şi cei doi copii ai ei, Steliana Sima şi familia, Mariana Anghel şi Adriana Anghel, Liviu Buţiu şi Antonela Ferche Buţiu, Cornelia şi Lupu Rednic, Ilie Medrea şi fiica, Andreea Voica şi Dean Galetin, Lavinia Goste şi Marius Zorilă, Maria Cârneci şi familia, tineri artişti lansaţi de TVR, alături de copiii lor vin La masa de Paşti în Duminica luminată, la întâlnirea cu telespectatorii TVR. Emisiunea poate fi văzută pe 8 aprilie, de la ora 14.30 (partea I), respectiv 15.30 (partea a II-a) şi 16.30 (partea a III-a), la TVR 1.

Izolati in Romania

ora 17.20 – Politică şi delicateţuri – Mircea Dinescu şi Monica Anghel petrec după-amiaza zilei de Paşti la Politică şi delicateţuri. Cu pulpă de miel la cuptor şi ouă roşii, chiftele speciale învelite în prapur de miel. Atmosfera de sărbătoare este întreţinută de acordurile muzicii lăutăreşti a tarafului de la Vărbilău. Duminică, 8 aprilie, ora 17.20, la TVR 1 şi TVR+.

ora 21.00 – Poveşti de Paşti – Destine la răscruce – Ruxandra Ţuchel ne face cunoştinţă cu semeni ai noştri care, puşi în faţa unor momente extrem de dificile ale vieţii, nu au renunţat. Îşi urmează calea. Născut cu un grav handicap locomotor, Vasile Popovici, pictor naiv, decide să îşi continue viaţa dedicându-se picturii. Chiar dacă nu se poate mişca, lucrările lui se regăsesc în întreaga lume în colecţii private sau de stat. Vioara Braun este astăzi o bătrână simpatică şi extrem de prietenoasă. După ce schimbi câteva cuvinte cu ea, afli că a scăpat din Auschwitz, că l-a cunoscut pe Mengele şi că a reuşit să nu moară. Şi-a refăcut viaţa după război, la Oradea. Despre alte destine la răscruce, duminică, 8 aprilie, ora 21.00, la TVR 1.

luni, 9 aprilie:

ora 21.00 – Izolaţi în România – pe 9 şi 10 aprilie, Dite Dinesz revine cu două episoade speciale Izolaţi în România, exemple de generozitate şi omenie. Însoţim caravana medicală formată din 30 de medici şi asistente, organizată special pentru Izolaţi în România, într-o acţiune de voluntariat în cătunele din Caraş Severin. A fost o zi a bucuriei de a dărui, pe care Dite Dinesz o împărtăşeşte telespectatorilor TVR 1 luni, 9 aprilie, de la ora 21.00.

Concerte la TVR 1

Annie Lenox

duminică, 8 aprilie

ora 23.00 – Annie Lenox – Nostalgia. Live in Concert – în duminica de Paşti, telespectatorii TVR 1 pot urmări un concert unic al uneia dintre cele mai iubite artiste, Annie Lenox. În concert, interpretează piesele de pe albumul Nostalgia, ce a fost nominalizat la Premiile Grammy. Lennox îşi demonstrează calităţile vocale cântând de la clasicele americane – Georgia On My Mind şi Strange Fruit – până la piese rock – Put A Spell On You.

luni, 9 aprilie

ora 21.30 – Tudor Gheorghe cântă Vara simfonic la TVR 1. În a doua zi de Paşti, de la ora 21.30, TVR 1 difuzează un concert unic al maestrului Tudor Gheorghe, susţinut în iunie 2017 la Bucureşti. Departe de a fi statică şi dominată de sonorităţi „topite” de un soare torid, „Vara” olteanului universal este o simfonie a câmpului presărat cu flori de grâu sub semnul dragostei „ce arde-n macii din coline”.

Foto: Sărbători Pascale, la TVR 1 – tvr.ro

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.