Scala din Milano deschide noua stagiune cu „Attila”, de Giuseppe Verdi. Woody Allen, printre invitați
https://www.ziarulmetropolis.ro/scala-din-milano-deschide-noua-stagiune-cu-attila-de-giuseppe-verdi-woody-allen-printre-invitati/

Regizorul Woody Allen şi cântăreaţa Cecilia Bartoli figurează printre invitaţii noii stagiuni 2018-2019 de la Scala din Milano, care se va deschide cu opera „Attila”, de Verdi. „Attila”, de Giuseppe Verdi, a fost aleasă pentru seara de deschidere.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2018

Ca şi în stagiunile precedente, celebrul teatru va aduce un omagiu tradiţiei italiene, un „stâlp” pentru Scala, potrivit directorului său artistic şi administrator, Alexander Pereira.

„Jumătate dintre titluri trebuie să fie dedicate repertoriului italian, pentru că opera s-a născut aici”, a explicat el miercuri în timpul unei conferinţe de presă.

„Attila”, de Giuseppe Verdi, a fost aleasă pentru seara de deschidere, unul dintre momentele-cheie ale vieţii culturale italiene, care are loc în fiecare an pe 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, patronul oraşului.

Lucrarea, creată în 1846, va fi prezentată sub bagheta lui Riccardo Chailly, directorul muzical de la Scala, într-o punere în scenă de Davide Livermore.

Rusul Ildar Abdrazakov îl va interpreta pe Attila, în timp ce Odabella – un rol „dificil” după cum spune Pereira – va fi interpretat de soprana de origine spaniolă Saioa Hernandez.

De Verdi, Scala va mai prezenta şi „I Masnadieri” şi „Rigoletto”, în două noi producţii, şi „La Traviata”, în regia lui Myung-Whun Chung, care îl va avea în anumite seri pe Placido Domingo în rolul lui Giorgio Germont.

În plus faţă de repertoriul italian, pe afiş vor fi şi „Cenuşăreasa”, de Rossini, „Elixirul dragostei, de Donizetti, „Manon Lescaut”, de Puccini, în prima sa versiune prezentată în 1893 la Torino, şi „Gianni Schicci” de acelaşi compozitor.

Această operă va fi interpretată de elevi ai Academiei de Teatru de la Scala, în versiunea pusă în scenă în 2015 la Los Angeles de Woody Allen.

Anul 2019 va marca de asemenea pentru Scala şi debutul unei colaborări cu starul Cecilia Bartoli, care a „suscitat o mare atenţie vizavi de muzica barocă în Italia”. Cecilia Bartoli o va interpreta pe Cleopatra în „Julius Caesar”, de Handel, în octombrie şi noiembrie 2019.

Printre alte mari opere aşteptate în stagiunea următoare se numără: „Idomeneo”, de Mozart sau „Ariadne auf Naxos”, de Strauss, în care Pereira va juca rolul majordomului. Fanii baletului vor putea să vadă „Giselle”, „Petite mort” sau Boléro”.

Foto: Scala – facebook

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.