Scena teatrului românesc se pregăteşte pentru lansarea Festivalului Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/scena-teatrului-romanesc-se-pregateste-pentru-lansarea-festivalului-national-de-teatru/

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice. Conferinţa […]

Un articol de |10 octombrie 2012

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice.

Conferinţa de lansare a evenimentului va avea loc joi, 18 octombrie în incinta UNITER şi va reprezenta punctul de plecare pentru cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.

Printre scenele care vor beneficia de reprezentaţii pe toată perioada desfăşurării evenimentului se vor număra cele din incinta Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon, ArCuB, Teatrului Metropolis, Operei Naţionale Bucureşti, Teatrului Bulandra, Teatrului ACT, Clubului ,,La Scena’’, Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Foarte Mic, UNATC, Terasa Le Theatre, Fundaţia Lowendal şi Centrului Cultural pentru UNESCO ,, Nicolae Nălcescu’’.

În plus, în incinta Muzeului Curtea Veche va avea loc un workshop intitulat Spre Damasc coordonat de către Cătălina Buzoianu alături de Mircea Florian şi Daria Alexandru, workshop în cadrul căruia participanţii se vor familiariza cu lumea spectacolului într-un mediu profesionist şi primitor,

Scena teatrului Metropolis va găzdui piese precum Vocea umană- în regia Sandei Manu şi jucată de către Oana Pellea, dar şi Îngeri în America în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Adaptările radiofonice care au la bază scrierile lui Ion Luca Caragiale precum Mofturi, Momente şi Schiţe şi Năpasta vor fi difuzate de către Radio România Cultural. Pe toată perioada festivalului, piesa  Drumul spre Damasc- producţie 2009 a Teatrului Naţional Radiofonic va fi disponibilă on-line.

Festivalul Naţional de Teatru reprezintă cea mai amplă reuniune de de spectacole în decursul aceleaiaşi stagiuni. Prima ediţie a acestui festival a avut loc în anul 1990, din iniţiativa criticului de teatru Valentin Silvestru şi a reunit personalităţi marcante din lumea teatrului aflate în exil. Chiar dacă prima ediţie s-a desfăşurat punându-se accent pe piesele lui Ion Luca Caragiale, în decursul timpului numele autorului a fost retras şi readăugat în titulatura evenimentului. Încă de la prima stagiune a Festivalului Naţional de Teatru, critici precum Cristina Dumitrescu, Alice Georgescu, Ludmila Patlanjoglu, Natalia Stancu şi Ion Parhon au stabilit agenda artistică a evenimentului. Începând cu 2001, unicul selecţioner, dar şi director artistic al Festivalului Naţional de Teatru este Alice Georgescu.

17
/08
/17

Zilnic, până în data de 2 septembrie, organizatorii Galei HOP 2017 vă invită să-i cunoaşteţi pe concurenții din acest an, urmărindu-le clipurile de prezentare, fişa profesională şi galeria foto realizată de Adi Bulboacă.

17
/08
/17

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania prezintă proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie 2017.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.