Scriitorul Lucian Dan Teodorovici este câştigătorul premiului „Augustin Frăţilă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-lucian-dan-teodorovici-este-castigatorul-premiului-augustin-fratila/

 Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a câştigat, miercuri seară, premiul „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, acordat pentru cel mai recent volum al său, „Matei Brunul”.   Cele cinci romane finaliste ale concursului au fost „FEM”, de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011), „Viaţa lui Kostas Venetis”, de Octavian Soviany (Cartea Românească, 2011), „Emoţia”, de Mirela Stănciulescu (Humanitas, […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

 Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a câştigat, miercuri seară, premiul „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, acordat pentru cel mai recent volum al său, „Matei Brunul”.

 

Cele cinci romane finaliste ale concursului au fost „FEM”, de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011), „Viaţa lui Kostas Venetis”, de Octavian Soviany (Cartea Românească, 2011), „Emoţia”, de Mirela Stănciulescu (Humanitas, 2011), „Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici (Polirom, 2011), şi „Ploile amare”, de Alexandru Vlad (Charmides, 2011).

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane înscrise în competiţia pentru premiul în valoare de 10.000 de euro.

Romanele finaliste au intrat apoi în etapa a doua de jurizare, care a avut loc între 10 octombrie şi 2 noiembrie. 20 de bloggeri au ales astfel câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman a primit cel mai mare punctaj a fost răsplătit cu premiul literar „Augustin Frăţilă”, aflat la prima ediţie.

 Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Hotel InterContinental Bucureşti. În cadrul aceleiaşi ceremonii a fost acordat un premiu de popularitate, decis de ascultătorii postului Europa FM. Premiul, în valoare de 2.000 de euro, i-a revenit Mirelei Stănciulescu, pentru volumul „Emoţia”.

Cele cinci romane finaliste vor fi promovate în librăriile partenere din Bucureşti şi din ţară.

Augustin Frăţilă (1953 – 2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL. Premiul „Augustin Frăţilă”, aflat la prima ediţie, este creat de Asociaţia Casa de cultură.

La primirea premiului, Lucian Dan Teodorovici a ţinut să îi mulţumească în primul rând soţiei sale, inclusiv pentru faptul că se afla în sală. „Cred că ştim cine este cea mai emoţionată persoană din sală… este soţia mea”, a glumit autorul, care a mărturisit că îi datorează acesteia foarte multe, inclusiv faptul că se află la Bucureşti, deoarece el nu are carnet de şofer şi cea care a condus a fost soţia.

Autorul s-a referit şi la cei cu care a concurat pentru acest premiu. „Este o onoare pentru mine. Sunt în această finală cu nişte scriitori pe care îi admir foarte mult”, a spus acesta. „Sunt bucuros şi pentru că premiul se numeşte ‘Augustin Frăţilă'”, a adăugat el.

Romanul lui Lucian Dan Teodorovici nu este doar una dintre cele mai premiate cărţi româneşti ale anului, dar are şi o carieră internaţională. Volumul va fi tradus în curând în limba franceză, de Laura Hinckel, şi va apărea la Gaïa Editions la începutul anului 2014.

Romanul semnat de Lucian Dan Teodorovici va apărea în curând şi în Ungaria şi Bulgaria. Versiunea maghiară va fi publicată la editura Libri, în 2013, iar cea bulgară, la editura Paradox, în acelaşi an.

„Matei Brunul” a obţinut premiul pentru proză al revistei Observator Cultural, premiul naţional pentru proză al Ziarului de Iaşi, a fost desemnată „cartea anului 2011” de revista Contrafort şi nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, a obţinut premiul special al publicului la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România 2012.

Lucian Dan Teodorovici propune o amplă naraţiune despre spaţiul concentraţionar comunist, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii.

După ce va fi cunoscut ororile închisorilor şi lagărele de muncă, Matei Brunul pare să fi uitat de sine însuşi pentru a se dedica marionetelor, ducând un trai anonim şi anodin, într-o lume cenuşie şi primejdioasă. Împreună cu tovarăşul Bojin şi cu Eliza, două personaje care-l însoţesc permanent, misterul din viaţa lui trecută se împleteşte cu un altul, nou, a cărui rezolvare îi va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie. Cărţile sale sunt traduse în limbile italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă. Textele sale au fost publicate în numeroase reviste şi antologii din România, Ungaria, Polonia, Croaţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA etc. Cea mai recentă apariţie, în Best European Fiction 2011 (SUA), a atras semnalări elogioase în publicaţii importante precum The New York Times şi The Guardian. A reprezentat România la Festivalul de literatură al Sardiniei (iulie 2011) şi a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatură de la Edinburgh (august 2011) şi Mantova (septembrie 2011).

La Editura Polirom i-au mai apărut: „Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi” (ed. a II-a, 2005); „Atunci i-am ars două palme” (povestiri, 2004), „Celelalte poveşti de dragoste” (povestiri, 2009). Este coautor, împreună cu Dan Lungu şi Cătălin Mihuleac, al volumului de teatru „Antologia DramatIS” (Editura Cartea Românească, 2008) şi coordonator, împreună cu Dan Lungu, al volumului „Str. Revoluţiei nr. 89” (Editura Polirom, 2009).

Sursa: Mediafax
17
/06
/14

Festivalul Naţional de Teatru (25 octombrie – 2 noiembrie 2014) organizează în zilele de 18 şi 19 iulie a.c., la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala mică, o audiţie în vederea selecţiei pentru un workshop condus de Răzvan Mazilu - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dansatori şi coregrafi.

17
/06
/14

În perioada 16-22 iunie are loc a doua ediție a Festivalului de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, eveniment cultural ce reunește 44 de producții teatrale radiofonice din 21 de țări participante. Audițiile spectacolelor au accesul gratuit și se desfășoară la Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr 56. Despre conceptul festivalului ne vorbeşte Attila Vizauer (regizor), directorul Departamentului de teatru și divertisment al Societății Române de Radiodifuziune.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

16
/06
/14

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecție generoasă de filme românești, producții noi de succes, documentare captivante și multe alte surprize.

15
/06
/14

„Avea un glas profund, muzical, umbrit într-o surdină dulce, misterioasă, care dădea cuvintelor lui o vibraţie particulară, ca şi cum veneau de departe, dintr-o lume necunoscută nouă”, spunea Alexandru Vlahuță despre Eminescu - actorul și sufleorul.

15
/06
/14

Blood Ties / Legături de sânge, thriller-ul franco-american în regia actorului devenit recent şi regizor, Guillaume Canet (Tell No One), va avea premiera în România pe 27 iunie. Filmul spune povestea a doi fraţi din Brooklyn-ul anilor ‘70, unul ajuns gangster, celălalt poliţist.

14
/06
/14

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din București, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediție, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

14
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, alegere pentru care organizatorii au fost aspru atacați de critici, „Grace de Monaco”, de Olivier Dahan, este o cronică plină de glamour și cumințenie a unui moment de criză din viața celebrei prințese, fosta actriță americană Grace Kelly.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.