Scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-deschisa-impotriva-ministrului-culturii-si-cnc/

O scrisoare deschisă a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

O scrisoare deschisa a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Peste 75 de persoane din lumea filmului autohton au semnat o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, prin care cer anularea hotărârii Consiliului.

Joi, 12 decembrie, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a hotărât prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul anual de proiecte cinematografice cu încă două luni, ceea ce face ca anul acesta niciun proiect cinematografic autohton să nu fie finanţat.

O zi mai târziu, pe 13 decembrie – dată care coincide cu termenul-limită pentru înscriere proiectelor de film-, o serie de cineaşti au luat cu asalt Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de această decizie, ale cărei motivaţii nu au fost făcute publice, notează Mediafax.

Textul integral al Scrisorii, care  atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă în ţară nu se respectă termenele, se poate citi mai jos, precum şi lista semnatarilor

11

Scrisoare deschis şi lista semnatarilor

SCRISOARE DESCHISĂ                                                                                       

Ministrului Culturii,

Directorului Centrului National al Cinematografiei

Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administrație al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecție a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.

Considerăm abuzivă, nejustificată și contrară intereselor cineaștilor decizia de amânare – fără nicio motivație publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puțin de 24 ore înaintea termenului anunțat inițial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant și naste suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată aceasta decizie.

De asemenea, întârzierea anunțării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu șanse a producătorilor români la programele de finanțare europeană (CREATIVE EUROPE-MEDIA, EURIMAGES), cu termene de depunere în februarie și martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanțare națională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obțină finanțări europene, în totală contradicție cu politica și strategia pro-europeană a Guvernului.

Citiţi şi: Cineaştii români vor să salveze cinematografia de la dezastru

Credem că recenta hotarire de C.A confirmă trista și lunga experiență de până acum din cinematografie: lipsă de transparență în luarea deciziilor, incompetență, clientelism și manevre politice subterane.

Nu solicităm altceva decât respectarea legii și ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituției să fie răspunzători pentru deciziile lor.

Cerem ca susținerea cinematografiei românești să devină o prioritate reala a politicii culturale a Guvernului, în condițiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări. Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.

Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul și de această dată.

Semnează,

Gabriel Achim – regizor

Ana Agopian – scenarist

Barbu Balasoiu – operator

Ileana Birsan – critic de film

Mihai Bogos – sound designer

Dorian Boguta – actor, regizor

Adina Bradeanu – critic de film

Laurentiu Bratan – critic de film

Daniel Burlac – producator

Stefan Constantinescu – regizor

Codruta Cretulescu –  critic de film, producator

Catalin Cristutiu – monteur

Anca Damian – regizor

Vivi Dragan Vasile – operator, producator

Adina Dulcu – producator

Bogdan Dumitrache – actor

Radu Gabrea – regizr

Corneliu Gheorghita – regizor

Oana Giurgiu – producator

Tudor Giurgiu – regizor, producator

Vlad Ilicevici – director festival

Radu Jude – regizor

Oana Kelemen – producator

Monica Lazurean Gorgan – producator

Anca Miruna Lazarescu – regizor

Alexandru Maftei – regizor

Cristi Marculescu – critic de film

Raluca Manescu – scenarist

Alex Margineanu – actor

Claudiu Mitcu – regizor

Catalin Mitulescu – regizor

Daniel Mitulescu – producator

Anamaria Moldovan – actrita

Bogdan Mustata – regizor

Alexander Nanau – regizor

Paul Negoescu – regizor

Calin Netzer – regizor

Mona Nicoara – regizor

Doru Nitescu – regizor

Adina Pintilie – regizor

Corneliu Porumboiu – regizor

Anca Puiu – producator

Cristi Puiu – regizor

Tudor Reu – producator

Iulia Rugina – regizor

Adrian Silisteanu – operator

Adrian Sitaru – regizor

Ada Solomon – producator

Alexandru Solomon – regizor

Corina Stavila – monteur

Andrei Tanase – regizor

Nicolae Constantin Tanase – regizor

Sorin Ana

Andra Arghir

Andreea Bortun – scenarist

Tudor Botezatu – regizor

Sebastian Condurache

Georgiana Constantin

Denis Dinulescu – scenarist

Anca Dragoi

Emilian Floares

Roxana Garet – legal consultant

Mihnea Rares Hantiu

Irina Henegar

Anna Kalimar

Mihai Kolcsar

Irina Malcea

Marta Marinescu

Gimina Maxim – producator

Dan Mironovici

Daria Nistor

Dorina Oarga

Greta Oros

Valentino Rudolf – producator

Liviu Sandulescu – regizor

Ramona Sarbu

Dan Staiculescu – critic de film

Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei este alcătuit, conform hotărârii nr 136/2.08.2013, din Mihai-Ioan Kogălniceau (Preşedinte), Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă, Florin Paraschiv.

Foto cu scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC – Emilian Floareş, Cinemagia

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.