Scurt/4: Istorii de inimă neagră – patru povești despre viață și moarte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurt4-istorii-de-inima-neagra-patru-povesti-despre-viata-si-moarte/

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera naţională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reuneşte patru scurtmetraje româneşti independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece şi prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Creţulescu) şi Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

Scurt/4: Istorii de inimă neagră / Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. – Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume nouă, își amintește: „Toma și Luiza au reușit să recreeze un univers și, prin intermediul scenariului, am pãșit și noi în timp, ne-au luat parcă de mână și ne-au pus în fața cufărului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotloș și de oameni cu destine și încercări greu de închipuit azi, în secolul în care pare că suntem la un click distanță de tot ce ne dorim. Oare, însă, chiar suntem?” Filmul a făcut parte din selecția oficială a festivalului de la Brest 2014.

„E cineva care nu își amintește de fricile copilăriei? Trece și prin perete ne întoarce în timp și ne arată cât de departe sunt oamenii mari de noi copiii, chiar atunci când ne iubesc necondiționat.

Filmul lui Radu este în fond un thriller neconvențional, un alt fel de a aduce în fața publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producătorul Ada Solomon despre filmul distins cu o Mențiune specială la „Quinzaine des realisateurs” , Cannes 2014.

Andi Vasluianu, care face un tur de forță în Kowalski, povestește: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru, totul fiind într-un cadru trebuia să funcționeze fără greșeală.

Norocul meu a fost că am avut parteneri de excepție lângă mine.” Filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul de la Zagreb 2014.

„Am avut mari emoții când Iulia a venit cu propunerea să facem un film bazat pe prezența Angelei Similea și pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Însă, după ce i-am propus acest proiect, am primit un răspuns pozitiv și entuziast cum mai rar primești din partea persoanelor celebre”, spune Dragoș Bucur, unul dintre producătorii filmului Să mori de dragoste rănită, desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Scurt / 4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume celebre ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și nume care vor fi într-o zi celebre (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scrădeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Șerban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, într-o apariție extraordinară, pentru prima dată pe marele ecran de la Rămășagul (1984).

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Din 28 noiembrie, spectatorii din București, Brașov, Botoșani, Craiova, Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia, Târgu Mureș sunt așteptați, așadar, la cel mai aparte film românesc al anului.

Foto: Scurt/4- cinemagia

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.

26
/01
/17

Filmele ''Bacalaureat'' al regizorului român Cristian Mungiu și ''Toni Erdmann'', cu participare românească, al regizoarei germane Maren Ade se numără printre nominalizările la premiile franceze Cesar, la categoria ''Cel mai bun film străin''. ''Elle'' de Paul Verhoeven și ''Frantz'' de François Ozon domină nominalizările la „Oscaruri franceze” - câte 11 fiecare -, inclusiv la categoriile ''Cel mai bun film'' și ''Cel mai bun regizor''.

25
/01
/17

Viitorul film din seria "Star Wars" se va numi "The Last Jedi" și va fi lansat la 15 decembrie 2017. Filmul, care va fi regizat de Rian Johnson, va prezenta noile aventuri ale lui Luke Skywalker (Mark Hamill) și Princess Leia (Carrie Fisher). Anterior filmul era cunoscut pur și simplu sub numele "Episode VIII".

24
/01
/17

“TONI ERDMANN”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul OSCAR la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film. Evenimentul va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

24
/01
/17

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii martie, în București.

24
/01
/17

Astăzi este ziua în care cinefilii din întreaga lume vor afla nominalizările la Premiile Oscar 2017. Printre marile favorite, la cele mai importante categorii de premii, se numără peliculele „La la Land”, „Moonlight” şi „Manchester by the sea”. Nominalizările vor putea fi urmărite în direct la Digi24, de la ora 15.15.

20
/01
/17

Simplu spectator de cinema, năist dintotdeauna, salut călduros apariția filmului „6.9 grade pe scara Richter”, de Nae Caranfil. E o nebunie. E de un ludic dus la extrem.

19
/01
/17

Relansat pe platforma Cinepub, "E pericoloso sporgersi" (1993), de Nae Caranfil, a fost unul dintre cele mai neaşteptate filme din cinematografia română a anilor `90 şi rămâne unul dintre cele mai reuşite şi proaspete debuturi.

19
/01
/17

Industria cinematografică internaţională a intrat în linie dreaptă pentru cel mai important eveniment al său: Gala Premiilor Oscar. Pentru al treilea an consecutiv, Digi24 şi Digi Film vor transmite, în direct şi în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

19
/01
/17

„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, intră de mâine în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.