Scurtmetrajele de la Toronto, Clermont-Ferrand și Berlin pe ecranul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajele-de-la-toronto-clermont-ferrand-si-berlin-pe-ecranul-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineaţă, cei mai pasionaţi iubitori de film vor avea experienţa singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediţie, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră naţională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2016

La ediția 2016, maratonul prezentat de ShortsUP își propune să sărbătorească puterea tot mai mare a mediului VIDEO în viața de zi cu zi.

Pentru prima dată, întreg programul evenimentului va fi redat în format video, prin cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

Înainte de a ajunge pe marele ecran al maratonului, emoțiile intense din poveștile anului sunt văzute prin ochii celor care au acceptat provocarea ShortsUP.

Cel mai bun scurtmetraj canadian la Toronto Film Festival, Viaduct (r. Patrice Laliberté, Canada, 2015), va fi proiectat în premieră națională pe 2 iulie în Pavilionul Central Romexpo. E povestea lui Mathieu, un băiat de 17 ani, care, într-o noapte banală, face trecerea către maturitate printr-un graffiti desenat pe peretele unui viaduct.

”Un film despre familie, un film în care o să vă recunoașteți fiecare dintre voi – sunt absolut sigură că la sfârșit veți avea un sentiment de fericire absolută”, îl descrie Irina Margareta Nistor, critic de film, în cadrul video-cronicii din programul ShortsUP. VIDEO.

Tot în premieră pentru publicul din România, pe ecranul ShortsUP își va face loc și comedia hilară Accidente și calamități (r. James Cunningham, Noua Zeelanda, 2015), nominalizată la festivalul internațional de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Povestea de culcare citită de tatăl unei familii din regnul marsupialelor se transformă în istoria celui mai feroce dușman al naturii – OMUL.

O animație care te lasă cu un zâmbet lung dar și cu gânduri întortocheate cu privire la relația om-natură.

”De fapt e vorba despre viața mea, în care nu știi de unde vine dezastrul și de unde se întâmplă minunea. Nu trebuie să ne blocăm niciodată pentru că dezastrele pot fi chiar minunile noastre”, spune Iulian Văcărean, organizator evenimente, în video-cronica scurtmetrajului neozeelandez.

Profunzimea subiectelor apăsătoare din societatea actuală e adusă în program de scurtmetrajul Vara (r. Ronny Trocker, Franta/Belgia, 2015), selecționat la Berlin Film Festival, care atinge subiectul refugiaților.

Ficțiunea inspirată de poza  fotografului Juan Medina, făcută în vara 2006 pe plaja Gran Tarajal din Spania, este un crescendo de emoții concentrate în 8 minute de geometrie picturală.

”Este povestea unei fotografii. O fotografie desfăcută în bucățele, analizată pe bucățele. O încremenire a timpului dilatată pe parcursul a 8 minute și analizată într-un mod academic”, explică Alex Gâlmeanu, fotograf.

Din program face parte și câștigătorul Palme d’Or la Cannes Film Festival, filmul Valul ’98 (r. Ely Dagher, Liban, 2015), povestea relației dintre Omar și orașul Beirut, dar și Șunca Doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), cel mai bun documentar la Sundance Film Festival.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc în București în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului și artelor multimedia. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor avea parte și de spectacole live și instalație de artă video.

Maratonul cinematografic va fi transmis simultan și în alte orașe din țară – mai multe detalii pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim începand cu 8 iunie la pretul de 30 de lei in perioada Early Bird (8 iunie – 21 iunie), 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Foto: Noaptea Lunga a Filmelor Scurte – shortsup.ro, Anamaria Dascalu

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.