Se lansează în România CinEd – un program de educație cinematografică pentru elevi
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-lanseaza-in-romania-cined-un-program-de-educatie-cinematografica-pentru-elevi/

Anul 2016 aduce în România CinEd, un proiect amplu de educaţie cinematografică pentru elevi, iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi susţinut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2016

CinEd – European Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care aduce laolaltă organizații culturale din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, propunându-şi ca în anii următori să atragă interesul cât mai multor ţări europene care să-şi pună la comun resursele pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice la nivel extins. La noi în ţară proiectul va fi coordonat de Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo.

În cadrul proiectului se va realiza un catalog online de filme europene de diverse genuri, pentru toate categoriile de vârstă (ciclu primar – gimnazial – liceal), însoţite de materiale pedagogice, care vor fi puse gratuit la dispoziţia profesorilor, educatorilor şi a cât mai multor tineri în decursul anilor următori.

Activităţile educaţionale pe care le va propune programul vor ajuta elevii să-şi dezvolte abilităţile de analiză critică şi estetică a mesajelor audiovizuale în general şi a filmelor, privite ca obiecte artistice, în particular, să manifeste interes faţă de cinematografie ca artă şi industrie şi să facă un pas mai departe în integrarea diversităţii culturale.

Filmele din colecţia CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe la standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau chiar în sala de clasă –, rezolvând astfel o parte din dificultăţile tehnice cu care se confruntă iniţiativele de educaţie cinematografică în România şi sporind numărul de spectatori.

Proiectul se va desfășura în capitală şi în mai multe orașe din România pe tot parcursul anului școlar. Pe lângă proiecţii de film şi întâlniri cu profesionişti din domeniu, se vor organiza sesiuni de formare a cadrelor didactice, pentru a crea un mediu cât mai fertil dezvoltării unei noi generații de spectatori avizați, cu un gust cultivat pentru cinemaul de artă european. CinEd devine astfel o oportunitate pentru diversificarea sistemului educațional şi, în acelaşi timp, pentru dezvoltarea industriei cinematografice și a artelor vizuale.

Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

CinEd este un proiect implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

12
/11
/13

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

12
/11
/13

Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.