Sergei Loznitsa a primit Trofeul ANONIMUL 2019 pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale 
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergei-loznitsa-a-primit-trofeul-anonimul-2019-pentru-contributia-sa-la-frumusetea-cinematografiei-universale/

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a urcat aseară, 8 august, pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe pentru a primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale. Momentul a fost urmat de proiecţia primului său lungmetraj de ficţiune „My Joy”. În introducerea acestui film, pe scenă a urcat şi actorul român Vlad Ivanov, colaborator al cineastului la primele sale lungmetraje de ficţiune, „My Joy” şi „In the Fog”.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2019

„Am venit la ANONIMUL direct din studioul de editare al următorului meu film, care va fi prezentat în câteva săptămâni în cadrul Festivalului de Film de la Veneția. Nu mă opresc, nici măcar acum, după ce am primit acest trofeu, am foarte multe filme de făcut, inclusiv ceea ce cred că va fi cel mai bun film al meu. Vă mulțumesc pentru acest premiu și pentru că arătați publicului filmele mele.”, a spus Sergei Loznitsa în discursul său de acceptare a Trofeului ANONIMUL, înmânat de directorul artistic al festivalului, Miruna Berescu.

„Oamenii normali nu fac niciodată cinematografie. Trebuie să fii puţin nebun să participi la o astfel de activitate, care este ciudată, pentru că nimeni nu ştie ce facem. Nu există, ştiţi. Apare şi dispare imediat.”, a mai adăugat Sergei Loznitsa.

Festivalul de Film ANONIMUL îi dedică regizorului Sergei Loznitsa o retrospectivă cu șapte dintre filmele sale: My Joy”, „In the Fog”, „A Gentle Creature”, „Donbass”, „Maidan”, „Austerlitz” și „The Trial”. Actorul Vlad Ivanov, de asemenea invitat special la ANONIMUL 2019, se regăsește pe genericul a două dintre cele 4 filme de ficțiune regizate de Loznitsa –  My Joy” și „In the Fog”.

Regizorul Sergei Loznitsa a sosit la ANONIMUL alături de Maria Choustova, director de casting și producător, care a înființat alături de Loznitsa casa de producție Atoms & Void și care va participa, alături de acesta, la sesiunile de întrebări și răspunsuri, care vor avea loc în cadrul festivalului:

„Suntem norocoși să avem colegi atât de talentați în România ca Vlad Ivanov, cu care sunt sigură că vom mai lucra, ca directorul de imagine Oleg Mutu, cu care Sergei a lucrat la toate cele patru filme de ficțiune ale sale, precum și mulți alți colaboratori de aici. România este parte din viața și opera lui Sergei”.

Sâmbătă, 10 august, de la ora 15.00,  Sergei Loznitsa va susține un masterclass, iar cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune al său, „A Gentle Creature”, va rula înaintea Galei de Închidere a celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL. 

Printre cineaștii care de-a lungul timpului au fost primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale se regăsesc Park Chan-wook, Emir Baigazin, Michael Franco, Nuri Bilge Ceylan, Ken Loach, Istvan Szabo și Krzysztof Zanussi. 

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. 

Ne puteţi urmări pe:

http://www.festival-anonimul.ro | Facebook | Instagram

Foto: Sergei Loznitsa, ANONIMUL – Radu Afloarei, Florin Ghioca

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.