Serile Housing Stories. Episodul #7 Zona periurbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-housing-stories-episodul-7-zona-periurbana/

Asociaţia VIRA vă invită pe 9 februarie la proiecţia în premieră a episodului #7 Zona periurbană, ultimul din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice. 

Un articol de Liliana Matei|8 februarie 2016

Experienţa de locuire în Bucureştiul contemporan este influenţată de transformările petrecute după 1990 în ceea ce priveşte mobilitatea locativă a persoanelor, transformări ce includ şi migraţia din/spre oraş. Anterior controlate prin politici largi de urbanizare-industrializare, astfel de mişcări au loc acum în noi contexte, schimbând faţa oraşului şi a împrejurimilor sale. Ce înseamnă să locuieşti astăzi într-o localitate limitrofă Bucureştiului? Cum se petrece migraţia din/spre Bucureşti, pentru locuitorii unei astfel de localităţi? Ce relaţii există între Bucureşti şi împrejurimile sale? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în zona periurbană a capitalei.

„Migraţia tot mai accentuată dinspre urban spre rural influențează profilul demografic al localității, convertește un spațiu eminamente agricol în spațiu integral construit și transformă sistemul tradiţional de locuire local. Casa, inițial centru al microcosmosului uman, suport şi în același timp beneficiar al substratului spiritual al vieţii tradiţionale, își pierde treptat din însemnătate şi din simboluri, devenind o construcţie condiţionată tot mai mult de situaţia economică a individului şi de aspiraţiile sociale ale acestuia. Schimbarea are efect atât asupra arhitecturii construcţiilor cât şi în percepţia spaţiului locuit, iar scenariile de locuire nu atât se multiplică cât suportă mutații semnificative. Peisajul rural construit începe să capete caracteristicile celui urban prin ritmul schimbării şi prin utilizarea spaţiului, recuperând din confortul şi facilităţile date de construcţiile din mediul urban şi în acelaşi timp importând modele din ţările prospere ale Uniunii Europene.” (Carmen Mihalache, cercetătoare în cadrul proiectului)

INFO

Intrarea este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumători, 20 locuri pentru fumători)

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.