Serile ShortsUP, la librăria Humanitas – Scurtmetrajele şi cărţile
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-shortsup-la-libraria-humanitas-scurtmetrajele-si-cartile/

Filmele scurte „prind viaţă” printre cărţi, într-o serie de proiecţii speciale însoţite de dezbateri interactive, la „Serile ShortsUP – scurtmetraje printre cărţi”, un proiect care se va desfăşura la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 16 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2014

„Serile ShortsUP – scurtmetraje printre cărți” este un proiect dedicat pasionaților de film scurt, dar și celor interesați să exploreze fuziunea dintre cinema și arte conexe filmului, precum muzică, scenografie și literatură, notează Mediafax.

Proiecțiile debutează vineri, de la ora 19.00, cu „Seara scurtmetrajului muzical”, un eveniment care-și propune să pună în discuție relația trainică dintre film și muzică.

Spectatorii vor viziona trei scurtmetraje în care coloana sonoră are rolul principal și vor participa la dezbaterea din jurul filmelor, alături de Mihai Dobre, membru și fondator al trupei Șuie Paparude, una dintre cele mai populare formaţii de muzică electronică din România, și Iulia Rugină, regizor.

Dezbaterile vor fi moderate de Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP.

Seara scurtmetrajului muzical include producția spaniolă „Goana” (regia – Victor Carrey, Spania, 2011), o comedie despre coincidențele insolite care transformă o zi banală într-un eveniment memorabil, dar și scurtmetrajul „Muzeul relațiilor destrămate” (regia – Iulia Rugină, Bosnia-Herţegovina, 2009), care vorbeşte despre încercarea de a păstra amintirile frumoase după o despărţire furtunoasă.

Programul este completat de animaţia „Secretul Caracatiţei” (regia – Alin Adnan Vasile, România, 2014), realizată pentru piesa cu acelaşi titlu a formaţiei Şuie Paparude.

Seria de proiecţii şi dezbateri ShortsUP continuă pe 11 şi 16 septembrie, cu două seri ce explorează temele scenariului și scenografiei în film. Fiecare proiecție începe la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Foto cu Serile ShortsUP – humanitas

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.