„Share Shakespeare”, un nou proiect online al Teatrului Național Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/share-shakespeare-un-nou-proiect-online-al-teatrului-national-iasi/

Proiectul „SCENA 5”, derulat de Teatrul Naţional Iaşi chiar de la începutul perioadei suspendării spectacolelor cu public, a oferit spectatorilor ocazia de a interacţiona neîntrerupt cu actorii Naţionalului ieşean prin intermediul nenumăratelor evenimente online organizate până la această dată.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2020

În această săptămână, în cadrul „SCENEI 5”, Teatrul Național ieșean marchează printr-un nou proiect, trei evenimente importante ale lunii aprilie: 465 de ani de la nașterea lui William Shakespeare,  404 ani de la moartea sa (23 aprilie) și Ziua Internațională a Cărții, sărbătorită tot pe 23 aprilie.

Cu această ocazie, sub titlul „SHARE SHAKESPEARE – Doar versul meu prin vremi se mai aude”, actorii Teatrului Național Iași vor aduce emoția celor mai frumoase Sonete în casele tuturor iubitorilor de teatru și poezie, în perioada 23-30 aprilie. Înregistrările realizate de actori vor putea fi vizionate pe pagina de Facebook a Teatrului Național Iași.

Shakespeare a compus 154 de sonete, majoritatea fiind alcătuite din trei strofe a câte patru versuri și un cuplet în metru iambic. După toate probabilitățile, primele sonete au apărut în perioada 1592 – 1593, când teatrele londoneze se închideau din cauza epidemiei de ciumă. Scrise la persoana I, Sonetele aduc operei shakespeariene o umanitate caldă și concretă absolut unică.

#scena5 Online mai aproape de tine.

 

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

01
/12
/13

Napasta, spectacol de succes al Teatrului Național din Bucureşti, se va muta în eleganta și spațioasa Sală Studio, începând cu reprezentațiile din 7 și 8 decembrie 2013, beneficiind cu această ocazie de o audiență mult sporită.

01
/12
/13

„Pentru noi, actorii, demarcația dintre generaţii este foarte, foarte vagă”, spunea Aura Buzescu, în anul 1964. Marea actriță a secolului trecut i-a avut ca studenți pe Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Mircea Albulescu.

30
/11
/13

Tablourile ,,Gladiole", de Nicolae Tonitza, estimat la 80.000 - 130.000 de euro, şi ,,Hora", de Camil Ressu, evaluat la 45.000 - 70.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la prima licitaţie organizată de Grimberg, ,,Întâlnire cu capodopere", pe 10 decembrie.

30
/11
/13

„Să joci ani de-a rîndul personaje fără o problematică importantă, să te fîţîi pe scenă de colo – colo strîmbîndu-te ca să obţii nişte aplauze cu care să poţi împăuna seara la cîrciumă, mi se pare un lucru foarte trist“, spunea Alexandru Tocilescu, în 1974.