Sibiu Jazz Competition 2022, un echilibru între arta și știința muzicii
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-competition-2022-un-echilibru-intre-arta-si-stiinta-muzicii/

Comunitatea internaţională de jazz s-a amplificat şi îmbogăţit la Sibiu prin prestaţia artistică a mai multor trupe în cadrul Sibiu Jazz Competition 2022, defăşurat în perioada 02 – 03 decembrie pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2022

Astfel, cel mai important concurs de jazz și muzică improvizată din România încă din 1979 și-a desemnat câstigătorii din acest an la fiecare categorie:

→Best Instrumentalist – Arthur Possing of Arthus Possing Quartet

→Best Composition – Fantasma by Stefan Stoianovici of Stefan Stoianovici Trio

→Best Band – Symbiosis 5

Prin Sibiu Jazz Competition 2022, jazzul tânăr câstigă proiecte muzicale valoroase, cu care se poate mândri și care pot modela viitorul acestui gen muzical, extrem de îndrăgit în spațiul European.

”Sibiu Jazz Competition a atins în acest an un nivel de echilibru între ingeniozitate, spontaneitate și măiestrie. Vorbim de un echilibru între arta și știința muzicii. Trupele selecționate și implicit cele câstigătoare și-au demonstrat valoarea pe scenă, contribuind la dezvoltarea acestui gen muzical atât de îndrăgit de comunitate.

Este datoria noastră ca prin astfel de proiecte longevive să oferim un model de dezvoltare a muzicii internaționale de jazz care are, dincolo de toate aspectele, menirea de a ne aduce liniște și fericire în suflete. Competiția nu face decât să înlesnească acest adevăr. Mă bucur că noi la Sibiu și în special comunitatea de jazz din România are un viitor comun cu acest proiect”, explică Simona Maxim, directorul Sibiu Jazz Festival & Competition.

Sibiu Jazz Competition este cel mai important concurs de jazz și muzică improvizată din România, încă din 1979. Importanța sa este dată de cultivarea unei comunități de jazz și a tinerelor talente care s-au remarcat în acest gen muzical, deschizând calea unui segment educat în spirit de jazz cu o pasiune profundă pentru muzică.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.