Sibiu Jazz Festival 2016, la a 46 -a ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-2016-la-a-46-a-editie/

În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna din nou în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, indoor şi outdoor, jam sessions, spectacole stradale şi expoziţii, acestea sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2016

Cea de-a 46-a ediție aduce în program proiecte artistice inedite, variate ca stil și origine etno-culturală. În line-up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guinea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia).

Festivalul debutează cu deja tradiţionalul Concurs Internațional Sibiu Jazz Festival, care se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Teatrul Gong. Platformă de afirmare pentru tinerii muzicieni, Concursul va putea fi urmărit în direct și pe livestream.com, sibiujazz.ro sau contul de Facebook al Festivalului. După două zile de concurs, vom asista la Gala de Premiere ce va fi deschisă în acorduri de jazz manoush cu recitalul câștigătorilor ediției 2015: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa și al Trio-ului condus de Amalia Preda, câștigătoarea premiului pentru cel mai bun solist vocal în anul 2014.

Iată – în linii mari – programul ediției 2016:

Joi, 26 mai, ne va cuceri The Diaspora House. Programul include muzică evreiască, o combinație electrizantă în care cântecele tradiționale iudaice se împletesc cu muzica de jazz. Seara se încheie cu un regal oferit de Modern Art Orchestra, cea mai importantă orchestră de jazz din Ungaria, recunoscută internațional datorită colaborărilor cu muzicieni de renume.

Seara de vineri debutează cu recitalul formației italiene Tangostinato, care prezintă un proiect ambițios, în care muzica face loc senzualității unice a tangoului. După acest periplu, ne vom întâlni cu un trio exploziv Reijseger – Fraanje – Sylla, care creează o întreagă lume plină de umor, unde excelența improvizațiilor se combină cu ritmuri și cântece africane, interpretate de solistul de origine senegaleză, Mola Sylla.

Sâmbăta va fi plină de culoare!  La început de program, cei de la Dock in Absolute vor îmbina jazzul cu muzică clasică, rock și electro, pregătind astfel atmosfera incendiară pe care o va declanșa Sekou Kouyate,  supranumit „Jimi Hendrix al Korei”. Kora este o harpă africană mandika. Sonoritatea korei se aseamănă cu cea a harpei, deși atunci când este folosită în stil tradițional, aduce mai degrabă spre sound-ul flamenco și cel al chitarei tradiționale de blues.

Festivalul se va încheia vesel, într-o atmosferă relaxantă, organizatorii pregătind pentru prima dată un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, în parteneriat cu jazz.ro.

Biletele și abonamentele la festival se pot cumpăra din rețeaua EVENTIM (librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și OMV).

Despre Sibiu Jazz Festival

Fondat la începutul anilor ‘70, Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de celebrități ale genului care l-au onorat cu prezența. Este cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, încă din anii ’80, „Capitala Jazzului” din România. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mândri cu o istorie de peste patru decenii, cand însăși existența acestei muzici abia depășește un secol.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.