Sibiu Jazz Festival: muzică pentru copii, live-cooking, expoziţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-muzica-pentru-copii-live-cooking-expozitii/

Timp de 4 zile Sibiul dă tonul în jazz şi aduce în oraş forfotă cu multe evenimente culturale şi surprize. Concerte de jazz în aer liber. Spectacole dedicate copiilor. Jam-session în bucătărie. Expoziţii de fotografie, grafică şi sculptură.

Un articol de Corina Dima|8 mai 2017

Între 18 și 21 mai se desfăşoară Sibiu Jazz Festival, cel mai longeviv festival de jazz din România. Pe lângă concertele de jazz, care anul acesta au loc exclusiv în aer liber (premieră în 47 de ani de festival!), toate cu intrare gratuită, se vor desfăşura multe activităţi culturale conexe.

Concertele live de jazz vor avea loc în Piața Mică, începând cu orele 19:00. Festivalul se laudă cu prezenţa a 120 de muzicieni sosiți din 17 de țări, dar nu uită nici de muzicienii autohtoni. Serile de joi şi vineri încep cu tineri artişti români (joi, 18 mai: ansamblul vocal Jazzappella, Accord Vibes şi Irina Popa, iar vineri, 19 mai: DJazz & Happy Sins şi Peter Sarosi&Azara) şi continuă cu band-uri internaţionale precum polonezul Grzegorz Karnas cu cvartetul său – Karnas Formula (joi) şi trio-ul Jeff Herr Corporation urmat de cubaneza (care va încânta atât cu vioara, cât şi vocal), Yilian Cañizares, alături de cvartetul său cubano-elvețiano-german.

Jazz for KidsSeara de sâmbătă, 20 mai, este dedicată exclusiv band-urilor străine – jazz cu sonorităţi de oud, Mauro Sigura Quartet, excentrica Julia de Castro cu De la Purissima şi jazz cu note de blues cu Natalia M. King Quintet; la fel şi duminica, este dedicată ansamblurilor de peste hotare, coreenii de la Black String şi sirienii Mozayek Band, ansambluri ce folosesc instrumente tradiţionale.

Lăudabil gestul organizatorilor de anul acesta de a prezenta artişti români în program, în proiectul Romanian Jazz Meeting. Astfel, Sibiu Jazz Festival promoveaza jazz-ul autohton atât în fața publicului larg cât și în fața unor specialişti de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

  • Live cooking şi jazz

Jam Session în bucătărie este o iniţiativă nouă şi plină de prospeţime în cadrul Festivalului de Jazz, care aduce şi mai multă savoare serilor festivaliere jazz-istice din luna mai. Astfel, în fiecare zi între orele 18:00 şi 19:00 în Piaţa Mică, înainte de concerte, vor avea loc momente de live-cooking în ritmuri de jazz.

  • Jazz pentru copii

Şi, pentru că orice festival responsabil se gândeşte cu nădejde la viitor şi doreşte să crească şi să îşi educe viitoarea audienţă, vineri, 19 mai şi sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 19:00 la Teatrul Gong vor avea loc concerte dedicate copiilor, Jazz for Kids, cu intrarea liberă.

Concertele sunt recomandate copiilor între 6 şi 14 ani şi durează 90 minute.

Jazz Body SoundsAcestea sunt gândite special pentru cei mici şi vizează atât introducerea unor noţiuni noi şi stimularea creativităţii cât şi intercțiunea dintre copii şi lucrul în echipă. Călătoria pe tărâmul jazz-ului este plină de dynamism: porneşte de la coloane sonore cu influenţe de jazz din desenele animate Disney Classics, trece printr-un mic atelier de percuţie unde copiii exersează câteva formule ritmice împreună cu un percuţionist profesionist, un scurt moment artistic susţinut de doi pianişti de 10 şi 12 ani (câştigători ai Olimpiadei Naţionale de Muzică în 2016 şi 2017) şi alte surprize.

  • Festivalul de jazz în fotografie, grafică şi sculptură

„Focus Jazz” este numele expoziţiilor de arte vizuale care gravitează în jurul Festivalului de jazz de anul acesta.

Pe întreaga perioadă a festivalului, Turnul Sfatului va găzdui expoziția de fotografie alb-negru „Jazz Body Sounds” cu lucrări originale realizate special pentru Festivalul de Jazz de la Sibiu de către artistul fotograf Tibor Jakab (absolvent New York Institute of Photography, cu numeroase premii internaţionale). Fotografiile au ca sursă de inspiraţie corpul feminin şi instrumentele muzicale, o alăturare specială între formele corpului uman şi liniile instrumentelor muzicale.

Galeria de Artă UAP Sibiu va prezenta vizitatorilor Sibiului o expoziție de sculpturi reprezentând statuete din bronz ale unor instrumentişti de jazz în timpul concertelor, realizate de Eugen Petri – „Jazz – Suflet și Formă” precum și o expoziție de ilustraţie; mai exact posterele Festivalului de Jazz Sibiu realizate de-a lungul anilor (încă din anii ’70) de graficianul Stefan Orth – unde se poate urmări transformarea identitatăţii vizuale şi totodată păstrarea unor direcţii grafice definitorii ale logo-ului iniţial.

Să ne bucurăm de evenimentele pregătite de Festivalul de Jazz şi să ne lăsăm purtaţi de armoniile pline de libertate ale jazz-ului, într-o lună de primăvară, într-un oraş special. Haideţi la festival, treceţi în agende: Sibiu Jazz Festival, 18 – 21 mai 2017!

Foto: Sibiu Jazz Festival. Video Youtube: Yilian Cañizares

 

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.