Silvia Dumitrescu și Big Band-ul Radio, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/silvia-dumitrescu-si-big-band-ul-radio-la-sala-radio/

Marţi, 16 mai 2016, ora 19.00, Big Band-ul Radio prezintă un nou concert din seria Jazz pe româneşte, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor, cu participarea talentatei vocaliste Silvia Dumitrescu.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2017

Discipolă a profesorilor Mihaela Runceanu și Mircea Tiberian, Silvia Dumitrescu s-a remarcat, în cei peste 30 de ani de carieră artistică, printr-o flexibilitate stilistică specială, abordând un repertoriu la granița între mai multe registre muzicale, de la blues la pop și jazz.

Concertul susținut alături de Big Band-ul Radio va oferi pertinente versiuni interpretative ale unor piese de blues, pop & jazz din repertoriul internațional. Evenimentul va fi prezentat de Florian Lungu.

Am cele mai minunate motive să consider că fiecare zi petrecută împreună cu muzica mă face fericită. Ce poate fi mai înălțător decât să-i faci pe oameni fericiți, să te simți ocrotită de Dumnezeu și cu ajutorul Lui să dai drumul muzicii să răsune în ropote de aplauze. 33 de ani de activitate muzicală te fac să te simți mândră că ai făcut ce ți-a plăcut, împlinită muzical și spiritual. Încerc să cred că muzica este o parte mai mică sau mai mare din adâncul sufletului tuturor oamenilor. Am început cu pianul la vârsta de 5 ani și am continuat cu o carieră muzicală în pop, iar profesorii mei, cărora le mulțumesc, m-au învățat, pe lângă pian, și armonie, polifonie, teoria muzicii, citire de partituri, istoria muzicii, forme, orchestratie… – Silvia Dumitrescusilvia dumitrescu

„Daca ar fi să mă refer la debutul meu în muzică, l-aș descrie ca pe o ciocnire cu alte stiluri, tendințe, mentalități…, iar compozițiile lui Adrian Enescu și Doru Căplescu, pe care le-am interpretat, au avut suficientă forță cât să revoluționeze muzica din acea perioadă. Rolul meu ca artist a fost să ofer spectacol muzical. Am avut șansa și onoarea să colaborez cu muzicieni extraordinari, de la care am învățat enorm, cu poeți, textieri, orchestratori, instrumentiști, oameni de televiziune, de radio. Toți m-au ajutat să mă formez și să exprim mai ușor trăirile, emoțiile și sentimentele mele, descoperindu-mi temperamentul artistic. Am moștenit talentul muzical de la părinții mei, apoi și-a pus amprenta muzica copilăriei mele, mai apoi în clasa întâi aveam deja abonament la concertele de la Ateneul Roman, fiind elevă la Liceul de Muzică George Enescu, și pot spune că după ce am urmat cursurile Școlii Populare de Artă la clasa Mihaelei Runceanu și a lui Ionel Tudor, eram pregătită să pornesc cu pași mari la întâlnirile cu scena și să încerc noi și noi stări și experiențe. Pretuiesc fiecare clipă în care mă aflu în fața publicului și dau totul fără limite sau constrângeri, până la epuizare. Cred că, datorită aerului meu vesel, nimeni nu m-a luat în serios, și nici nu cred că trebuia, pentru că scena pentru mine a fost locul meu de joacă. Atunci când aveam vârsta pentru joacă studiam la pian, acum, că am timp liber, dați-mi voie să mă joc…”, mai spune Silvia Dumitrescu.

Concertul este dedicat campaniei Auzul e un dar. Nu-l ignora!, susținută de Televiziunea Română și Radio România și inițiată de Asociația Audiologilor din România, cu scopul de a atrage atenția asupra necesității unui program de screening auditiv național în rândul nou-născuților din România.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro.

Foto: Silvia Dumitrescu – radioromaniacultural.ro

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.