Silviu Purcarete versus Eugen Ionescu, la festCO 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-versus-eugen-ionesco-la-festco-2014/

Spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală!” de Eugène Ionesco va fi prezentat vineri, 30 mai, 2014, începând cu ora 18:00, la Opera Naţională Bucureşti de către echipa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Comediei Româneşti, ediţia a XII-a, organizat de Teatrul de Comedie.

Un articol de Petre Ivan|29 mai 2014

Spectacolul poartă trei semnături prestigioase: regizorul Silviu Purcarete, scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli. Personajul central va fi interpretat de Cornel Răileanu, distins cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal în cadrul Galei UNITER 2014.

Ce nemaipomenită aiureală! - afişPublicul asistă la un „excedent” de personaje, la o multiplicare a lor, la o trecere dintr-un personaj în altul, un întreg joc izvorât din structura piesei. Spaţiul este populat cu manechine, un fel de copii ale adevăraţilor eroi.

O lume în care umbrele şi trupurile vii, palpitânde se amestecă într-un amalgam copios, care par să participe la un ritual al înmulţirii, al multiplicării, o proliferare a obiectelor, a cuvintelor, a inşilor de diferite condiţii, îmbulzindu-se în jurul Personajului. Piesa este un fel de farsă istorică sau, așa cum spunea Ionesco însuși, un text ce are la origini „Le Solitaire”, singurul roman scris de el.

Silviu Purcărete declara la conferinţa de presă care anunţa premiera spectacolului că a „ales acest text pentru a intra mai în profunzime, mai înăuntrul universului poetic al lui Ionescu. Nu are nimic de a face cu ceea ce s-a spus, teatrul absurdului, e pur şi simplu poetică teatrală. Nu ştiu ce aduce nou teatrului, încerc să fiu cât mai aproape de spiritul lui Ionescu şi al piesei. […] Actorilor le-am lăsat multă libertate de rezolvare a situaţiilor. Rămân un slujitor al textului şi al teatrului”.

Biletele sunt disponibile pe tickets.operanb.ro şi la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

„Ce nemaipomenită aiureală!” / Purcărete Vs Ionescu – INFO

30 mai 2014, ora 18:00, Sala Mare a Operei Naţionale Bucureşti

Un spectacol de: Eugène Ionesco

Regia: Silviu Purcărete

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Muzica: Vasile Şirli

DISTRIBUŢIA:

Cornel Răileanu

Cornel Răileanu

 

Personajul: Cornel Răileanu

Bătrâna Doamnă: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei

Doamna cu căţeluş: Patricia Brad, Ramona Atănăsoaie

Soţul doamnei cu căţeluş: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Matei Rotaru

Rusul: Cristian Grosu

Vocea Rusului: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga

Portăreasa: Romina Merei, Irina Wintze, Ramona Atănăsoaie, Anca Hanu, Patricia Brad

Patronul: Cătălin Herlo

Chelneriţa: Patricia Brad

Oameni în restaurant: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei, Ramona Atănăsoaie, Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru, Silvius Iorga

Agnès: Patricia Brad, Romina Merei, Irina Wintze, Anca Hanu, Ramona Atănăsoaie

Revoluţionari: Cristian Rigman, Ionuţ Caras

Poliţişti: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru

Rănitul: Silvius Iorga

Mama rănitului: Irina Wintze

O femeie: Anca Hanu, Romina Merei, Ramona Atănăsoaie

Foto cu Silviu Purcarete,  Eugen Ionescu şi Cornel Răileanu – festCO

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.